Tips om de haard goed & verantwoord aan te steken

Tips om de haard goed & verantwoord aan te steken

Wanneer het buiten kouder wordt, is het heerlijk om met een kop thee en een goed boek voor de haard te kruipen. Maar hoe steek je je houthaard eigenlijk het beste aan?

Vaak wordt gedacht dat je met een stapel kranten of een aanmaakblok snel een goed houtvuur maakt, maar met het oog op het milieu kun je beter andere methoden hanteren. Aan de bekende haardenfabrikant Kalfire vroegen we tips om verantwoord te genieten van een sfeervol haardvuur. 

Tips om goed en verantwoord te stoken. Zo steek je de haard aan #haard #haardvuur
Tip 1: Kies voor een gesloten houthaard

Een van de belangrijkste factoren voor een verantwoord houtvuur is dat je een gesloten houthaard hebt en geen openhaard. Deze produceren vrijwel geen fijnstof en geur en verspreiden transparante rook, in tegenstelling tot een openhaard. Bovendien zorgen gesloten haarden voor een optimale warmteverspreiding en schone verbranding. Al helemaal wanneer je haard voldoet aan de strengste Europese milieueisen.

Tip 2: Hanteer de Zwitserse methode

De Zwitserse stookmethode is veruit de meest duurzame manier om een haard te ontsteken en wordt ook wel het omgekeerde stoken genoemd. Hierbij begint het vuur van bovenaf te branden. Met deze methode komen de haard en het rookkanaal rustig op temperatuur. Zo wordt er geen onnodig hout verstookt en blijft de overlast door de houtrook beperkt tot een minimum. Wanneer deze methode goed wordt uitgevoerd, is het vuur binnen enkele minuten al geheel rookvrij.

Tip 3: Gebruik droog en gevarieerd hout

Voor het stoken is het belangrijk dat je droog hout gebruikt. Droog hout heeft een vochtigheidsgraad van ongeveer 15% en zorgt voor een goed verbrandingsproces; vochtig hout vervuilt namelijk de keramische ruit en geeft een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Vochtig hout verlaagt ook de temperatuur in de haard en verbruikt onnodig veel energie, omdat het vocht eerst uit het hout moet verdampen. Wil je een optimaal vlammenspel creëren? Dan kun je het beste verschillende houtsoorten combineren, zoals loofhout en hardhout. Zorg wel voor goede kwaliteit hout. Afvalhout, waar bijvoorbeeld verf aan zit, verkort de levensduur van een haard.

Kalfire gesloten houthaard. De Kalfire W53/50R behoort tot de milieuvriendelijkste houthaarden ter wereld en bevat verschillende duurzame en vooruitstrevende technieken. #kalfire #houthaard #geslotenhouthaard #interieur

De Kalfire W53/50R behoort tot de milieuvriendelijkste houthaarden ter wereld en bevat verschillende duurzame en vooruitstrevende technieken. Lees meer

Meer weten over gesloten houthaarden? Vraag dan vrijblijvend informatie aan of bezoek een verkooppunt in de omgeving

Brochure over Tips om de haard goed & verantwoord aan te steken aanvragen

Aanhef *
Voorletters * / Tussenvoegsel
Achternaam *
Postcode / Plaats *
Straatnaam / Huisnummer *
Land *
E-mailadres **
Telefoonnummer *

Ik ga:
De velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.
** Sommige fabrikanten versturen u liever informatie per email.BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP