pinterest
5 X veilig stoken

5 X veilig stoken

Dagelijks vinden er in Nederland vijf schoorsteenbranden plaats, waarvan de meesten in Noord-Brabant en Gelderland. Volgens Brandweer Nederland is het stoken van een kachel of haard een van de drie meest voorkomende oorzaken van brand in Nederland. Leden van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) weten dat de meeste schoorsteenbranden te voorkomen zijn. De warme maanden zijn een goed moment om het rookkanaal en stookgedrag op orde te maken. We geven je de vijf tips voor een veiliger en verantwoord stookgedrag van de specialisten!

Foto5 X veilig stoken

“Jaarlijks telt Nederland ruim 2000 schoorsteenbranden." zegt Gert Kooij, vicevoorzitter van de NHK. Als je je indenkt dat er vooral in de wintermaanden – van oktober tot en met februari – wordt gestookt, dan gaat het dagelijks zelfs om meer dan tien schoorsteenbranden. In de maand van de Brandweer, willen de leden van de NHK ervoor pleiten dat stokers zorgen voor een veilig rookkanaal en zich bewust zijn van hun stookgedrag zodat de brandweer niet voor iets uit hoeft te rukken voor iets wat eigenlijk te voorkomen is.”

1. Vakman voorop

Hoewel een vuurtje stoken gevaarlijk is, zien velen een kachel kopen en installeren als een koud kunstje. Een DE-gecertificeerde installateur zorgt voor een veilige en stookefficiënte installatie. De vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen is vanuit de Nederlandse en Europese wetgeving en richtlijnen opgesteld en voldoet aan de “Europese richtlijn hernieuwbare energie”. 

2. Periodiek schoorsteenvegen

Onverbrande deeltjes in het rookkanaal vormen tijdens het stoken een onverbrande teerlaag (creosoot). Met een schone schoorsteen trekken de rookgassen sneller weg en hecht creosoot zich minder snel aan de wand van het rookkanaal. Creosoot is zeer brandbaar en veroorzaakt menig schoorsteenbrand. Veel verzekeraars keren niet uit als de schoorsteen niet aantoonbaar jaarlijks is geveegd.

3. Installatie geïsoleerd rookkanaal

Een rookkanaal leidt hete rookgassen veilig naar buiten, maar waakt ook voor sterke afkoeling. Te grote afkoeling zorgt voor condens in het rookkanaal, met versterkt risico op schoorsteenbrand. Met de installatie van een goed rookkanaal wordt de installatie brandveiliger en wordt er meer rendement uit een kachel gehaald. Het aanleggen en goed onderhouden van een passend rookkanaal is werk voor een specialist.

4. Grootmoeders kacheltje naar oudijzerboer

Zo’n oud kacheltje een tweede leven geven voelt duurzaam en goed. Via marktplaats is het vaak ook nog een koopje. Ook hier geldt: goedkoop is duurkoop. Oude kacheltjes zijn dan wel sierlijk, maar levensgevaarlijk om mee te stoken. Niet alleen zorgen de kacheltjes voor veel uitstoot en overlast, ze worden meestal zelf geplaatst wat de kans op brand in de schoorsteen aanzienlijk vergroot.

5. Stook alleen hout of pellets 

Het minste creosoot en meeste rendement wordt behaald door het stoken met droog hout. Met de Zwitserse stookmethode, waarbij het hout van boven af wordt aangestoken, zorgt de houtstoker ervoor dat er weinig rook en minder schadelijke stoffen vrijkomen.

Lees hier ook: Stookalert om de houtkachel veilig te stoken


Download de brochure

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen