De haard aansteken, hoe doe je dat goed?

De haard aansteken, hoe doe je dat goed?

Wat is de beste manier om je haard goed te stoken? Een grote stapel hout, kranten en kleine stukjes droog hout: dat zijn de drie zaken die de meeste mensen denken nodig te hebben om de houthaard correct te stoken. Maar is dit wel de juiste manier?

60% van de ondervraagden stookt zijn haard niet op de juiste manier

Uit recent onderzoek van Kalfire, fabrikant van kwaliteitshaarden, blijkt dat maar liefst 60% van de ondervraagden zijn haard niet op de juiste manier stookt. Opvallend genoeg geeft 1 op 3 van de ondervraagden zelfs aan geen idee te hebben hoe een haard op de juiste manier gestookt moet worden. Een houthaard aansteken, lijkt heel gemakkelijk. Veel mensen steken de haard nog aan met behulp van een grote stapel hout en kranten. Deze manier is echter onnodig vervuilend. We geven daarom enkele tips die zullen leiden tot een goed houtvuur en verantwoord stoken.

Hoe kan je het beste de haard aansteken en stoken? Tips hoe je goed kan stoken. #houthaard #inbouwhaard #houtvuur #haard #kalfire #stoken

Kalfire houthaard W85/40F

Tips om correct te stoken

Een haard verantwoord stoken, levert een positieve bijdrage aan het milieu en zorgt ervoor dat je haard optimaal brandt. Daarnaast creëer je door correct te stoken het perfecte vlammenspel. Maar hoe stook je op een verantwoorde wijze?

#1 - De 3T-methode

De 3T-regel is een belangrijke factor in het stookproces van de Zwitserse methode. De drie T’s staan voor temperatuur, tijd en turbulentie.
Temperatuur
– De temperatuur van het toestel.
Tijd
- De tijd die het toestel nodig heeft om de juiste temperatuur te bereiken.
Turbulentie
- De luchtregeling in en rond je toestel.
Wanneer deze drie factoren goed op elkaar zijn afgestemd, stook je op een verantwoordelijke en milieubewuste wijze.

Hoe kan je het beste de haard aansteken en stoken? Tips hoe je goed kan stoken. #houthaard #inbouwhaard #houtvuur #haard #kalfire #stoken

Kalfire houthaard W70/33F

#2 - De juiste vochtigheidsgraad

Om aan de drie T’s te voldoen, is het ook belangrijk dat je droog hout gebruikt. Droog hout heeft een vochtigheidsgraad van ongeveer 15%. Dat is uitermate belangrijk voor een goed verbrandingsproces. Vochtig hout vervuilt namelijk de keramische ruit en geeft een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Daarnaast zorgt het voor een substantiële verlaging van de temperatuur in de haard en verbruikt het onnodig veel energie omdat het vocht eerst uit het hout moet worden verdampt.

Om je houtblokken van de ideale vochtigheidsgraad te voorzien, moeten deze minimaal 2 tot 3 jaar buiten drogen. Ben je niet zeker of je hout droog genoeg is, dan kan je je steeds beroepen op een houtvochtmeter die het vochtpercentage accuraat weergeeft.

#3 - Gebruik loofhout

Stook je de haard open, gebruik dan loofhout, zoals eik, beuk en berk. Deze houtsoorten bevatten namelijk weinig hars. Bij het verbranden van harshoudende houtsoorten zoals den, lariks en spar ontstaan veel meer vonken.

#4 - Meng verschillende soorten hout

Wil je een optimaal vlammenspel creëren? Dan is het verstandig om verschillende houtsoorten te combineren. Gebruik bijvoorbeeld loofhout samen met hardhout voor een mooi vuurbeeld. Let wel: gebruik niet zomaar eender welk hout. Afvalhout, zoals oude kasten waar verf aan zit, verkort de levensduur van elke haard, hoe kwalitatief die ook mag zijn.

Hoe kan je het beste de haard aansteken en stoken? Tips hoe je goed kan stoken. #houthaard #inbouwhaard #houtvuur #haard #kalfire #stoken

Kalfire houthaard W100/61F

#5 - Zwitserse methode

Kalfire adviseert om een haard aan te steken met de Zwitserse methode. Deze handelswijze uit Zwitserland is de beste en meest duurzame manier om een haard te ontsteken en wordt ook wel eens het omgekeerde stoken genoemd. Hierbij begint het vuur van bovenaf te branden.

“Wij adviseren de Zwitserse methode omdat hiermee de haard en het rookkanaal rustig op temperatuur kunnen komen, zo wordt er geen onnodig hout verstookt en blijft de overlast voor de buren door de houtrook beperkt tot een minimum,” vertelt Beijko van Melick, CEO Kalfire Fireplaces. “Wanneer deze methode goed wordt uitgevoerd, is het vuur binnen enkele minuten al geheel rookvrij.”

Bekijk hier meer moderne houthaarden van Kalfire of vraag hieronder vrijblijvend informatie over houthaarden aan

Brochure over De haard aansteken, hoe doe je dat goed? aanvragen

Aanhef *
Voorletters * / Tussenvoegsel
Achternaam *
Postcode / Plaats *
Straatnaam / Huisnummer *
Land *
E-mailadres **
Telefoonnummer *

Ik ga:
De velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.
** Sommige fabrikanten versturen u liever informatie per email.BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP