pinterest
Haard of kachel kopen? In 5 stappen een haard in huis!

Haard of kachel kopen? In 5 stappen een haard in huis!

Ben je op zoek naar een haard, kachel of wil je alleen de sfeer zonder warmte? Dit stappenplan helpt je op weg. 

1

Het kiezen van sfeerverwarming begint bij de keuze voor de brandstof: hout, gas, pellets, biobrandstof of elektriciteit? Elk van deze brandstoffen heeft voor- en nadelen. Een houtvuur heeft een ongeëvenaarde sfeer, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Gas staat voor gemak met één druk op de knop. Dat betekent dat je de kachel of haard ook eventjes kunt laten branden. Elektrisch is enorm in opkomst, vanwege de kostenbesparing, het milieuaspect en voor woonsituaties waar geen rookkanaal kan worden geïnstalleerd. 

2

Kies je stooktoestel. De klassieke openhaard is niet meer van deze tijd en voldoet niet aan de hedendaagse eisen die aan verbrandingstoestellen worden gesteld. Hoge emissies en lage rendementen passen niet langer in een verantwoord stookbeleid. Hout- of gasgestookte kachels en haarden zijn er in vele afmetingen en designs. Mooi en warm met een rendement dat kan oplopen tot 85%. Het zuinigst zijn de zogenaamde speksteenkachels, die nog uren warmte afgeven nadat het vuur is gedoofd. Het voordeel van vrijstaande of vrijhangende toestellen is dat ze gemakkelijker te plaatsen zijn dan inbouwapparaten. Ook hier is een rookgasafvoerkanaal nodig. Elektrisch behoort ook tot de mogelijkheden. Bekijk onze rubriek hierover.

3 

Waar in huis komt de haard of kachel. De capaciteit van het stooktoestel moet passen bij de afmetingen van de ruimte en de beoogde functie. De haard als ruimteverdeler is helemaal van nu, denk aan een doorkijkhaard tussen de woonkamer en de keuken of eetkamer. Houd in ruimtes waar je doorgaans minder lang verblijft wel rekening met de regelbaarheid van het vuur. Voor slaap- en badkamers zijn haarden en kachels op gas en elektra een betere keuze dan hout. 

4 

Wat is je stookbeleid? Wil je slechts één ruimte verwarmen. Kies dan voor een moderne en afsluitbare houtgestookte kachel. Een hoog rendement pelletkachel, speksteen- of tegelkachel met een vermogen dat past bij de ruimte, stookt het efficiëntst. Kies je voor hout, stook dan alleen schoon, droog hout (hakhout of houtbriketten zonder paraffine) en in een pelletkachel alleen houtpellets. Een afsluitbaar toestel kan een rendement van meer dan 80% behalen. Laat de vakman berekenen welke haard of kachel het meest geschikt is voor jouw woning.

Om onbezorgd te kunnen genieten van je haard, is veiligheid van groot belang. Laat je haard of kachel daarom altijd installeren door een erkend installateur. We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar ga niet doe-het-zelven. Check de specialisten die zijn aangesloten bij De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK). Deze leden zijn verplicht tot het volgen van opleidingen op hun vakgebied en zijn goed op de hoogte van de laatste innovaties en trends. Bovendien leveren NHK-leden gegarandeerde kwaliteit, die bewaakt wordt door een onafhankelijke geschillencommissie. 

Afbeelding: VISIO - a t t i k a

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen