pinterest
Verantwoorder stoken met Ecodesign

Verantwoorder stoken met Ecodesign

Houtgestookte toestellen en pellet haarden en kachels moeten voldoen aan de nieuwe Europese Ecodesign richtlijn voor haarden en kachels met vaste brandstoffen, daarmee voldoen ze aan strengere kwaliteits- en emissie-eisen. Een mooie maatregel, laat de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) weten, omdat deze nieuwe wetgeving helpt bij het creëren van een veiligere en meer verantwoorde stookomgeving. Wanneer de overheid en consumenten zich inzetten om verstandig te stoken, zorgen we voor een minimale uitstoot.

Minimale impact op het milieu

Gert Kooij is woordvoerder van NHK en laat namens de branche weten helemaal achter de kwaliteitseisen te staan die aan de Ecodesign hout- en pelletkachels worden gesteld: "We voelen de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een beter stookklimaat, zodat ook houtkachels minimale impact hebben op het milieu. Daarvoor vragen we het ministerie om te handhaven en informeren we de consument graag over hoe zij zelf invloed hierop kunnen uitoefenen. Want door goed te stoken, kun je de uitstoot fiks verminderen De NHK spreekt van de 4 pijlers; goed toestel, vakkundige installatie, goede brandstof en een opgeleide stoker.”

Goedgekeurde toestellen 

Met de nieuwe wetgeving moeten hout- en pelletkachels aan strengere voorwaarden voldoen voordat zij mogen worden aangeboden aan de consument. Vanaf 1 januari 2022 mogen fabrikanten alleen nog geteste en goedgekeurde modellen op de Nederlandse markt brengen, houtkachels die het milieu zo min mogelijk belasten en daarmee een positieve bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit.

Handhaven

De NHK streeft naar een zo groot mogelijk gebruik van hernieuwbare en verantwoorde brandstoffen, die voldoen aan de eisen die onze overheid daaraan zal stellen. Om de uitstoot maximaal te verminderen is het belangrijk dat overheden de aanwezigheid van open haarden en de verkoop van tweedehands haarden en kachels gaan ontmoedigen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport heeft de NHK laten weten nog geen Ecodesign handhavingsplan voor haarden en kachels te hebben.

Beter stoken

Ecodesign toestellen voldoen aan de hoogste standaarden. De (Nederlandse) fabrikanten en detaillisten bevorderen de verkoop en vakkundige installatie van deze modellen, alsook het gebruik van de beste technieken. Om beter stookgedrag te stimuleren, informeren de NHK en haar leden stookliefhebbers over beter en verantwoord stookgedrag. Naast de juiste brandstof is een vakkundige installatie van een goed (Ecodesign) toestel vereist. Ook de wijze van stoken draagt bij aan zuiniger gebruik met optimaal rendement. Lees hier meer over verantwoord stoken

FotoVerantwoorder stoken met Ecodesign

Foto's in dit artikel: Ecodesign haarden van Kalfire

Over de NHK 
De Stichting Nederlandse Haarden en Kachelbranche is de Nederlandse brancheorganisatie voor lokale verwarmingsproducten op (bio)gas, hout, pellets, elektriciteit en bio-ethanol. 30 fabrikanten en importeurs en 105 installatiebedrijven zijn bij de NHK aangesloten. De NHK staat voor vakmanschap, verantwoordelijkheid en veiligheid van kachels en haarden.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen