pinterest
Haard kopen: let dan hier op

Haard kopen: let dan hier op

Ben je op zoek naar een sfeervolle haard? Voor ieder huis is een haard met een eigentijds vuur mogelijk met verschillende brandstofvormen. Of je het nu hebt over een elektrische haard, een hout gestookt toestel of een ander sfeervuur. Wil je weten waar je specifiek op moet letten bij het aanschaffen van een haard en hoe je deze veilig en verantwoord stookt? In dit artikel vertellen we je meer.

FotoHaard kopen: let dan hier op

Kalfire e-one 100F 

Elektrische haard

Elektrische haarden worden steeds populairder. Ze zijn sfeervol en doorgaans laagdrempelig om te plaatsen. Zo is een rookgaskanaal bij een elektrische haard niet nodig omdat het apparaat geen uitstoot heeft. In de keuken, bij de bar of als onderdeel van de woonkamer; een elektrische haard past (bijna) overal in huis!

FotoHaard kopen: let dan hier op

Kalfire e-one 

Voor een elektrisch toestel is altijd een geaard stopcontact vereist. Laat het toestel altijd door de NHK installateur installeren. De moderne toestellen hebben heel veel mogelijkheden maar vereisen daarom ook vakkennis. Meer weten? De dichtstbijzijnde vakman vind je hier.

Bekijk hier voorbeelden van elektrische haarden

Houtgestookte toestellen 

FotoHaard kopen: let dan hier op

Jotul F 205

Een houtgestookte inzethaard, inbouwhaard of houtkachel moet in Europa aan strenge eisen voldoen. Dat betekent dat ieder apparaat een CE keuring moet ondergaan voordat het wordt verkocht. Verwar houtgestookte toestellen trouwens niet met een ouderwetse ‘openhaard’, waarvan het rendement heel laag is en de emissies hoog. Deze openhaarden passen namelijk niet meer in onze moderne woningen met mechanische ventilatie, open keukens of warmteterugwinning en worden door deze nadelen vaak niet meer geleverd of gebouwd.

Heeft je woning nu nog een oude open haard? Overweeg dan om deze te renoveren door het plaatsen van een inzethaard. Dat kan in de meeste situaties naar keuze een op gas of een op hout gestookte variant zijn. Gelukkig is er op het gebied van CE gekeurde houthaarden en kachels voldoende keuze! 

FotoHaard kopen: let dan hier op

Totem tunnelhaard - liftdeurhaard via Rebelfires  

Deze sfeervolle liftdeurhaard doet dienst als roomdivider. De wand scheidt het zitgedeelte als het ware van de rest van de ruimte. Tegelijkertijd zorgt de doorkijkhaard juist voor verbinding en vormt het toch één geheel. Van beide zijden geniet je van het vlammenspel én voel je de aangename warmte van deze strakke gashaard. 

Wat voor soort toestel je ook kiest en waar je hem ook maar wilt installeren, let er dus wel op dat je kiest voor een toestel dat voldoet aan de nieuwe Europese Ecodesign norm. Een haard kan pas echt goed functioneren als het professioneel is geïnstalleerd conform de wettelijke eisen en de eisen van de fabrikant. Neem daarvoor altijd een DE erkend installateur in de arm.

Lees ook: verantwoorder stoken met Ecodesign

FotoHaard kopen: let dan hier op

Kalfire W80-52T

Om teleurstelling te voorkomen, is het nodig om de capaciteit van de haard af te stemmen op de leefruimte. Heeft de haard of kachel té weinig capaciteit, dan betekent dat weinig warmte. Heeft het toestel té veel capaciteit, dan moet dat op halve kracht werken. Dat is slecht voor het verbrandingsproces en voor de emissies. Gebruik je de haard of kachel alleen om bij te verwarmen, dan heb je genoeg aan minder capaciteit. 

Veilig en verantwoord hout stoken 

Kan je alle soorten hout opstoken? Het is van belang dat het haardhout onbewerkt is, in de juiste maatvoering is gekloofd voor het betreffende toestel en dat het hout het juiste vochtigheidspercentage heeft. Stook dus nooit nat hout en ook geen bewerkt hout. Je haard beter stoken? Lees hier meer of neem voor meer details en goed advies over hoe je zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk stookt contact op met een erkend dealer; zij informeren je met plezier!

Gashaarden

Gastoestellen moeten al een aantal jaar aan eisen voldoen ten aanzien van veiligheid, rendement en emissies. De meeste gasapparaten zijn tegenwoordig zogenaamde gesloten toestellen. Dat wil zeggen dat ze de lucht voor de verbranding direct van buiten halen. De uitmonding van het rookkanaal kan zowel verticaal via het dak of horizontaal via de buitenmuur uitmonden. Veel toestellen kan je tegenwoordig per App bedienen via je tablet of smartphone. 

FotoHaard kopen: let dan hier op

Quartz via Trimline Fires

Kan je een gaskachel of haard overal plaatsen? Met een modern gastoestel ben je niet persé gebonden aan een bestaand schoorsteenkanaal. Een rookgasafvoer is wel altijd nodig; die kan vrijwel altijd worden aangelegd. Voor een goed en persoonlijk advies over de mogelijkheden van het plaatsen van een gaskachel of haard neem je contact op met een erkende dealer. Aan de hand van enkele foto's en tekeningen van de woning kan al een goede inschatting worden gemaakt. 

FotoHaard kopen: let dan hier op

Trimline Fires gashaard

Neem voor alle ins en outs en een betrouwbaar advies contact op met een NHK installateur bij je in de buurt of kijk op www.beterstoken.nl.

Meer informatie: Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK)

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen