Rookmelder verplicht in woning met open haard

Rookmelders redden levens, dat is een feit. Maar wist je dat het zelfs sinds 1 juli 2022 verplicht is om op iedere verdieping van je woning een werkende rookmelder te hebben? En zeker wanneer je een open haard hebt, kun je je het belang van deze melders vast voorstellen. Er zijn verschillende soorten rookmelders, dus waar let je op bij het kopen ervan? En hoe zit dat met het onderhoud? We vertellen er graag wat meer over.

Verschillende soorten rookmelders

Rookmelders doen in de basis allemaal hetzelfde: ze gaan piepen als ze rook detecteren. Je kunt kiezen uit rookmelders op batterijen of netstroom. Mocht bij deze laatste optie de stroom uitvallen dan schakelen ze normaliter over op een noodbatterij. Je kunt ook meerdere rookmelders aan elkaar koppelen. Het grote voordeel is dat wanneer er op de ene verdieping rook gesignaleerd wordt, dat het alarm op alle verdiepingen afgaat. Zo hoef je niet meer bang te zijn dat je het geluid op een andere verdieping niet goed hoort.

Tevens bestaan er slimme rookmelders, die een signaal op je smartphone geven. Dat is handig voor als je niet thuis bent. Zo weet je namelijk meteen dat er iets aan de hand is en kun je direct anticiperen. Wil je hulp bij het kiezen van een geschikte rookmelder? Neem dan eens een kijkje op www.debeste.com. Hier ontdek je een handige koopgids en de best geteste rookmelders van het moment. Zo spot je er bijvoorbeeld ook modellen met noodverlichting, waardoor je altijd je weg in de rook kunt vinden indien het moment daar is.

Welke rookmelder bij open haard?

Welke rookmelder kopen als je een open haard hebt? We raden je aan om in ieder geval te kiezen voor een model dat ook koolstofmonoxide kan detecteren. Dit reukloze gas kan vrijkomen door een open haard die niet voldoende geventileerd is. Het gas is erg gevaarlijk, want bij inademen kan het leiden tot bewusteloosheid en zelfs hersenschade en coma.

Sowieso is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat het rookkanaal van de open haard in orde is. Hoe het rookkanaal precies ingericht moet worden hangt af van het type haard en het is aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen. Laat minimaal één keer per jaar de schoorsteen vegen en het rookkanaal inspecteren en check ook even je inboedelverzekering of te weten of er bepaalde eisen worden gesteld.

Rookmelder maandelijks controleren

Je hebt vast wel eens gehoord dat je je rookmelder regelmatig moet controleren. Om daar concreet een tijd op te plakken is het aan te raden om dit iedere maand te doen. Zo weet je zeker dat dit essentiële apparaat zijn werk kan doen. Daarnaast hebben rookmelders een bepaalde levensduur (vaak tien jaar, maar controleer de handleiding voor de zekerheid). Daarna dienen ze vervangen te worden. Houd je aan deze richtlijn en vervang wanneer aanbevolen!

Waarom dit zo belangrijk is? De sensoren van de melder kunnen na verloop slechter worden, of zelfs helemaal niet meer werken. Ze kunnen ook in werking verminderen door stof. Daarom is het tevens van belang om je rookmelder maandelijks van stof te ontdoen. Dit kun je doen met een vochtige doek. Daarnaast kun je hem eens per jaar een keer uitzuigen met het zachte borstelgedeelte van de stofzuiger.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen