pinterest
Een veilig rookkanaal

Een veilig rookkanaal

Vuur brengt altijd brandgevaar met zich mee. Of het nu in een openhaard is of in een gesloten kachel. Voor het onbezorgd genieten moet daarom aan een aantal basisvoorwaarden worden voldaan. Te beginnen met een deskundige installatie, goed onderhoud én een rookkanaal welk aan alle eisen voldoet.

Het rookkanaal

Het rookkanaal zorgt voor een snelle afvoer van ongezonde rookgassen. Een optimale werking is dus van belang. Voordat het rookkanaal door het dak gaat, moet een aardige waslijst aan eisen worden afgevinkt en de normen voor houtkachels en haarden zijn zeer streng (norm. LOT 15); de rookafvoer moet een bepaalde afmeting hebben, alle houthaarden moeten enkel op buitenluchtaansluiting kunnen werken en de controle van de verbrandingslucht is essentieel. Ga niet doe-het-zelven bij de aanleg, maar schakel altijd een erkende vakman in. Welk rookkanaal het beste is, hangt af van de kachel of haard waarmee wordt gestookt. De haardopening bepaalt namelijk de diameter van het rookkanaal. Bij een te grote diameter trekt de schoorsteen onvoldoende, waardoor rookgassen te traag stijgen en er te veel aanslag in de schoorsteen komt. Is de diameter te klein, dan stijgen de rookgassen te snel, wat weer te veel weerstand geeft vlak boven het rookkanaal; door de ophoping van de gassen kunnen ze terug de kamer instromen.

Wat is belangrijk

Een rookkanaal moet goed ‘trekken’. Dat wil zeggen voldoende zuurstof aanvoeren en even goed rookgassen afvoeren. Daarbij is het vanzelfsprekend dat er geen vacuüm mag ontstaan, een gelijke hoeveelheid lucht moet dus ook worden aangevoerd. Een goede luchtbalans verdient bij de aanleg daarom ook aandacht. Volgens het Bouwbesluit en de Gasvoorschriften (GAVO) moeten de rookgaskanalen minimaal vijftig centimeter boven de nok van het dak uitsteken. Is de uitmonding lager geplaatst, dan kunnen de rookgassen terug de pijp instromen als de wind in het kanaal blaast.
Ook moet een rookkanaal lang genoeg zijn (minstens vier meter) en niet te veel bochten hebben. Anders koelen de rookgassen te veel af en laten ze teer of roet achter in het rookkanaal. Na verloop van tijd kan dit uitmonden in een schoorsteenbrand. Is een bocht onvermijdelijk, dan mag de hoek niet scherper zijn dan 45 graden en moet het kanaal daarvoor gekeurd zijn. Een ander punt om rekening mee te houden: de buren. Om te voorkomen dat zij uitgerookt worden, moet er een gepaste afstand zijn tussen de uitmonding van uw schoorsteen en openstaande ramen en deuren.

Verschillende soorten rookkanalen

Er bestaat een grote variëteit aan rookkanalen. De keuze van het juiste kanaal hangt af van het type apparaat dat u gaat aanschaffen. Bij gesloten gastoestellen zijn bijvoorbeeld heel andere rookkanalen nodig dan bij een houtgestookt toestel. De prijsverschillen tussen de diverse kanalen zijn ook zeer groot. Een goed kanaal is bestand tegen temperatuurstoten. Rookkanalen kunnen gemaakt zijn van aluminium, gegalvaniseerd staal, roestvrij staal, keramische elementen zoals gebakken klei, of metselwerk (in oude huizen). Een losstaande haard in de woonkamer mag een enkelwandige pijp hebben tot het betonnen plafond. Gesloten gasgestookte haarden worden uitgevoerd met een dubbelwandige roestvrijstalen pijp. De buitenpijp zorgt voor de aanvoer van lucht en de binnenpijp transporteert rookgassen naar buiten.

FotoEen veilig rookkanaal

Rookkanaal voor gashaard

Gashaarden zijn standaard beveiligd tegen slechte trek in het kanaal. Dit zorgt ervoor dat de gastoevoer automatisch wordt afgesloten als de vlammen onverhoopt mogen doven. Er kan dus geen gas in uw toestel blijven stromen. Verder moeten alle gastoestellen (dus ook gasfornuizen en gasovens) voorzien zijn van het CE-keurmerk. Laat uw gastoestel installeren door een erkende installateur, die ook zorgt voor het onderhoud. De gangbare frequentie is één keer per jaar.

Stoken op hout

Hoe goed het rookkanaal ook is aangelegd, stoken op hout vergt speciale handigheid. Met deze tips is veilig en verstandig stoken gegarandeerd.

* Maak de kachel of haard aan met aanmaakhoutjes, speciale aanmaakblokjes of propjes papier. Gebruik nooit licht ontvlambare vloeistoffen als spiritus omdat dan steekvlammen kunnen ontstaan.
* Stook niet bij mist of windstil weer omdat het dan moeilijk is voldoende trek in de schoorsteen te krijgen. De rook blijft dan langer in en om het huis hangen.
* Houd altijd een oogje in het zeil. Van brandend hout kunnen vonken afspringen. Tapijt en vloerbedekking zijn natuurlijk ontvankelijk voor schroei- en brandplekken. Een spatscherm of -gordijn biedt uitkomst. Voor vloerbedekkingen en tapijten geldt overigens dat zuiver scheerwol het best bestand is tegen een eventuele vonk. Bescherm de vloer rond de vuurmond met hittebestendig materiaal, zoals vloerplaten of plavuizen. Dit is ook makkelijker schoon te maken.
* Laat het vuur bij voorkeur vanzelf uitgaan. Kan het echt niet anders, gebruik dan zand om het te doven. Houd de schoorsteenklep open en blijf goed ventileren. De as die na verbranding van hout overblijft bevat veel mineralen en is dus prima mest voor de tuin.
* Onderhoud een houtgestookt toestel goed. Leeg de aslade regelmatig. Verwijder eventuele restjes met een speciale haardstofzuiger. Een stofzuiger gebruiken is minder verstandig, omdat er nog smeulende restjes in de as kunnen voorkomen. Voor het reinigen van de ruitjes zijn speciale schoonmaakmiddelen. Of gebruik een huis-tuin-en-keukenmiddeltje: doop een natte prop papier in de as en polijst daar het glas mee. Schoonmaken met een restje thee werkt ook.

FotoEen veilig rookkanaal   FotoEen veilig rookkanaal

Schoorsteenbrand

Klinkt er opeens een loeiend geluid in de schoorsteen, dan kan er een schoorsteenbrand zijn. Sluit direct de schoorsteenklep en doof het vuur in de haard met droog zand of keukenzout. Gebruik nooit water, want dat zorgt voor gevaarlijke spatten en een grotere rookontwikkeling. Waarschuw bij twijfel de brandweer. Gelukkig is de kans op een schoorsteenbrand eenvoudig te verkleinen door op de juiste manier én met de juiste brandstof te stoken.

Wanneer er sprake is van een brandbaar dak, plaats dan een vonkenvanger op de schoorsteen en zorg ervoor dat deze vrij is van bladeren, takjes en vogelnesten. Het Nationaal Centrum voor Preventie, een instituut van de verzekeraars in Nederland, heeft richtlijnen opgesteld die aangeven waaraan een vonkenvanger moet voldoen. Let op: anders wordt er mogelijk niet uitgekeerd.

Hou er rekening mee dat een schoorsteen minstens eenmaal per jaar moet worden geveegd, bij intensief gebruik zelfs tweemaal. Bewaar de kwitantie altijd goed: opstalverzekeraars vragen daar mogelijk naar voordat ze eventuele schade willen vergoeden.

FotoEen veilig rookkanaal   FotoEen veilig rookkanaal

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen