Een haard in de tuin? Dit zijn de opties

Een buitenhaard heeft fijne voordelen; hij zorgt niet alleen voor aangename warmte rondom de haard, maar ook voor sfeer in de tuin en op je terras. Tuinhaarden zijn tegenwoordig in verschillende soorten uitvoeringen verkrijgbaar; van gashaarden tot een haardhout haard. Waar kies je voor? En welke haard past ook in een tuinkamer?

Verschillende type buitenhaarden

Daar waar verbranding plaatsvindt; hetzij via verbranding van hout of verbranding van gas, daar zal een rookkanaal naar buiten moeten lopen. Geen probleem natuurlijk bij een buitenhaard als deze ook echt in de buitenlucht wordt gebruikt. Wil je een tuinkamer kopen en daarin een buitenhaard als verwarming plaatsen, dan bestaan ook daarvoor mogelijkheden. We nemen graag de meest gangbare keuzes met je door.

Buitenhaard op haardhout

Tuinhaarden die op haardhout branden geven een heerlijke warmte. Ook tijdens koudere dagen vind je hier echt warmte in de buitenlucht. Een nadeel is alleen de rookontwikkeling. De haard moet goed kunnen trekken en het is belangrijk dat dit type haard een lange schoorsteen heeft, zodat de rook zo hoog mogelijk kan verdwijnen. Dit type buitenhaard is vaak ook verkrijgbaar met een grillplaat, zodat je er ook nog eens op kunt barbecuen!

Elektrische buitenhaarden

Een elektrische buitenhaard moet onder een overkapping geplaatst worden. Dit type haard moet droog blijven en mag niet met regen in aanraking komen, daarvan kan hij kapot gaan. Bij aanschaf van een elektrische haard moet er dus duidelijk aangegeven zijn dat deze buiten geplaatst wordt (hetzij dus onder een afdak). 

Gashaard voor buiten

Een populaire keuze voor buiten gashaarden zijn loungetafel gashaarden. Deze loungetafels bevatten in het midden een 'open haard', die wordt aangestuurd door een (niet zichtbare) gasfles. Een dergelijke haard is super sfeervol en je kunt echt met z'n allen rond de tafel met vuur gaan zitten! Let wel; dit type haard is ongeschikt voor een volledig afgesloten ruimte. Plaats je hem in een tuinkamer, dan zorg je ervoor dat in ieder geval één zijde van de tuinkamer geopend is, voor de toevoer van zuurstof - doe je dit niet, dan bouwt zich het geurloze en giftige CO2 (kooldioxide) op in de ruimte! 

Overkapping

De meest haarden zijn niet goed bestand tegen regen, behalve de houtkachel voor buiten. Let wel op dat je deze afdekt, zodat er geen regenwater de haard in stroomt en je de haard niet goed ontbrandt krijgt op een later moment, omdat het in de haard nog steeds vochtig is. Als je toch op zoek bent naar een haard in je huis maar bang bent dat het misschien niet past, lees dan het artikel:  Teken een nieuwe haard of kachel in jouw interieur - UW-haard.nl

Kies je voor een gashaard of elektrische haard, dan is de plaatsing (hetzij met extra zuurstof toevoer en/of open zijdes) in een tuinkamer een mooie en luxe oplossing. Bij ForaVida is veel keuze op het gebied van tuinkamers en overkappingen. Overigens zijn haardhout buitenkachels zonder afvoer via het dak, ongeschikt voor overkappingen van meerdere zijdes; de rook zal blijven hangen en zorgt voor ongezonde situaties. 

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen