pinterest
Meer animo voor hout- en pelletkachels

Meer animo voor hout- en pelletkachels

We zien weer een stijging in de populariteit van houtkachels en pelletkachels. Hoe dat komt? Door de hoge aardgasprijzen is de vraag naar hout- en pelletkachels gestaag meegegroeid. De verhogingen van de aardgasprijzen in combinatie met de leveringsonzekerheid laten een groei van het aantal verkochte hout- en pelletkachels van zo’n 30% zien. Het aantal gasgestookte haarden en kachels is daarentegen sterk teruggelopen. Zo blijkt uit de verkoopcijfers van de leden van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK).

Subsidie en stookkosten stimuleren vraag consument 

Vorig jaar zagen we nog een daling in het houtverbruik in (open) haarden en kachels voor gebruik binnenshuis. Dit kwam vooral door strengere regels voor haarden en kachels, het invoeren van Ecodesign, de verminderde behoefte aan verwarming door het stijgen van temperaturen en betere isolatie van woningen en het ontbreken van rookkanalen in nieuwbouwwoningen. Toen de subsidieregeling voor pelletkachels werd stopgezet, daalde de verkoop van deze toestellen ook flink. Nu zien we de populariteit van al deze toestellen weer groeien; vermoedelijk komt dat door de aardgasprijzen en de leveringsonzekerheid van aardgas.

Belangrijk om te weten

De sterke vraag naar deze toestellen blijft doorgaan, maar tegelijk is de productiecapaciteit bij de fabrikanten beperkt en dat geldt ook voor de installatiecapaciteit van toestellen door installateurs. Er zijn leverproblemen door een algemeen gebrek aan onderdelen (staal, elektronica, glas, etc.) en opschalen is – ook in deze branche – door personeelsgebrek niet mogelijk.  

Dit zorgt ervoor dat sommige consumenten naar tweedehands websites gaan en zelf hun toestel gaan installeren. Het zelf installeren van een houtkachel levert (brand)gevaarlijke situaties op. Een installatie door een erkende installateur zorgt voor meer (brand)veiligheid, schonere lucht en uiteindelijk meer warmte en genot voor de consument.

Lees ook: Tips om veilig te stoken

Foto: Jøtul 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen