pinterest
Pelletkachels: waar je op moet letten bij het kopen van een pellethaard of kachel

Pelletkachels: waar je op moet letten bij het kopen van een pellethaard of kachel

Een pellethaard of -kachel is een modern verwarmingsapparaat met als brandstof houtpellets. Dat zijn samengeperste korrels houtafval zoals zaagsel van bijvoorbeeld de productie van meubelen in een houtzagerij. Bijvullen van de haard of kachel hoeft doorgaans maar iedere paar dagen. Stel de kamertemperatuur in en het toestel regelt zelf de benodigde verbranding om tot de gewenste temperatuur te komen. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van een pelletkachel en waar je op moet letten bij de aanschaf van een toestel.

FotoPelletkachels: waar je op moet letten bij het kopen van een pellethaard of kachel

Jøtul

De voordelen van een pelletkachel

Met een pelletkachel haal je duurzame én behaaglijke warmte in huis. Bovendien zijn ze heel gemakkelijk te bedienen en heb je er bijna geen omkijken naar én bespaar je flink op je stookkosten. We zetten de voordelen voor je op een rij:

#Beter voor het milieu
Een pelletkachel brandt op pellets: houtkorrels gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. De verbranding van houtkorrels is schoon en leidt tot minder uitstoot van CO2.

#Programmeerbaar
Je kan instellen wanneer je kachel aan gaat en wanneer hij weer uit moet. Zo kom je thuis in een huis waar het aangenaam warm is en waar de kachel al gezellig brandt. Wie wil dat nou niet?

#Besparen op stookkosten
Met een pelletkachel in huis bespaar je flink op stookkosten. Hoeveel je bespaart is wel afhankelijk van de woning, het gebruik, de plek van de pelletkachel en het type kachel.

#Gezonder
Een pelletkachel produceert zo’n 80% minder fijnstof dan de traditionele houtkachel. Daarmee is een pelletkachel een duurzame keuze voor jou, je huisgenoten én je buurt.

Een pelletkachel kopen

Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een pelletkachel? Alle pellettoestellen moeten in Europa aan eisen voldoen ten aanzien van veiligheid, rendement en emissies. Dat betekent dat ieder apparaat een keuring moet ondergaan voordat het op de Europese markt mag worden verkocht (CE keuring). Let ook op het volgende:

  • Neem het juiste formaat. Een té groot toestel kan minder zuinig en minder schoon worden gestookt dan een juist formaat toestel. Het moet dus passend zijn voor de ruimte.
  • Het toestel is maar 1 van de 4 pijlers om zo efficiënt en schoon mogelijk te stoken. De andere 3 zijn: goede installatie, goede brandstof en een goed getrainde stoker. 
  • Let op dat het toestel voldoet aan Ecodesign (verplicht vanaf 01-01-2022). Het merendeel van alle toestellen voldoet daar nu al aan.
  • Het toestel moet voorzien zijn van een zogenaamd Ecolabel. Daaraan kunt u zien hoe efficiënt het toestel is.
  • Koop en laat uw toestel installeren door een vakkundig installateur die beschikt over de DE-erkenning. De dichtstbijzijnde vind u hier. Dit zijn specialisten op het gebied van pellettoestellen.

LET OP! In tegenstelling tot wat sommige aanbieders beweren, moet ook de rookgasafvoer van een pelletkachel uitmonden boven de nok van het dak. Ook moet rekening gehouden worden met verdunningsfactoren en bouwkundige belemmeringen. Uw DE-erkende installateur weet daar alles van

Pellets

FotoPelletkachels: waar je op moet letten bij het kopen van een pellethaard of kachel

Houtpellets zijn samengeperste korrels houtafval zoals zaagsel wat overblijft bij bijvoorbeeld de productie van meubelen of in een houtzagerij. Ook bomen die ongeschikt zijn voor het maken van meubelen of gebruik in de bouw kunnen worden verwerkt tot houtpellets. Er is een Europese norm voor de kwaliteit van pellets. Dat is de zogenaamde ENplus. Deze worden door alle fabrikanten voorgeschreven, gebruik dus uitsluitend de door de fabrikant van het toestel voorgeschreven pellets.

Meer weten over deze pelletkachels? Bekijk hier voorbeelden van verschillende pelletkachels en hun mogelijkheden! 

Download de brochure

Download de brochure

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen