pinterest
Keramische kachels gemaakt met Italiaanse passie

Keramische kachels gemaakt met Italiaanse passie

In het pittoreske dorp Castellamonte, een gemeente in de Italiaanse provincie Turijn staat de keramiek fabriek van La Castellamonte. Een familiebedrijf dat is opgericht in 1975 door Silvana Neri en Roberto Perino. Samen ontwikkelden zij op ambachtelijk wijze, unieke keramische kachels gemaakt van de beste klei, gewonnen in de nabijgelegen grotten. Onze redactie bezocht dit Italiaanse bedrijf en kreeg een kijkje achter de schermen.

FotoKeramische kachels gemaakt met Italiaanse passie

Een kijkje in de fabriek van La Castellamonte

Traditioneel

Als VIP werden we onthaald en betraden wij de knusse showroom. Het voelde bijna als een Walk of Fame, bij het zien van alle (voor ons) bekende keramische kachels. Na verwend te zijn met een heerlijke kop Italiaanse koffie, werden we gevraagd om de fabriek te bezoeken. Dochter Sara ging ons voor en liet ons het hele traditionele proces zien. De keramische kachels zijn opgebouwd uit verschillende ‘ringen’. Ieder model heeft zijn eigen mal, die met de hand gemaakt wordt door de zoon (Luca) van deze familie. De mallen kunnen gemiddeld zo’n 50 tot 70 keer gebruikt worden. Deze mallen worden vervolgens ingespoten met een speciaal, elastisch en heel dun kleimengsel. Het uitharden van de klei is afhankelijk van het seizoen, het weer en luchtvochtigheid. Dit is ook de reden dat de levertijd per kachel schommelt.

FotoKeramische kachels gemaakt met Italiaanse passie

Alle mallen voor de kachels worden met de hand gemaakt

Ambachtelijk

Na 24 uur wordt de mal met de hand verwijderd. Doordat de klei nog niet uitgehard is kunnen alle oneffenheden met de hand verwijderd worden. Daarna gaan alle modules van de kachel in de droogkamer. Na dit proces worden de delen in een speciale oven, gedurende 48 uur gebakken. Door middel van een speciale lamp en het handmatig tikken op het keramiek, wordt bepaald of de kwaliteit perfect is. Hierna worden de delen met de hand beschilderd en voorzien van een op kleur gemaakte glazuurlaag. Een nauwkeurig werk, dat specialisme vereist.

Na het bakken van deze laag in een speciale oven, is het eindresultaat echt zichtbaar. De productie van een keramische kachel van La Castellamonte gebeurd in fases, waarbij gespecialiseerde en vakbekwame mensen betrokken zijn. Vakmensen die schaars zijn, waardoor het Italiaanse team al jaren uit dezelfde medewerkers bestaat.

FotoKeramische kachels gemaakt met Italiaanse passie

De Stack Stove serie

Innovatief

La Castellamonte startte in de beginjaren met de klassieke lijn. Deze kachels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, formaten, kleuren en leverbaar in hout- of pellet gestookte modellen. Je kan zelf de gewenste decoratie kiezen. In de loop van de tijd zijn er nog twee series bij gekomen. In samenwerking met Adriano Design ontstond er de Stack Stove. Deze innovatieve lijn van hout gestookte kachels is in staat om de technologische aspecten, met betrekking tot optimalisatie van verbranding te verenigen met modern design. De laatste serie Dinamica heeft een nog strakkere look gekregen en is naast de hout gestookte versie, ook in pellet versie verkrijgbaar.

FotoKeramische kachels gemaakt met Italiaanse passie

Ook de grepen worden op ambachtelijk wijze gemaakt, Classic serie

Awardwinnars

Tweemaal heeft La Castellamonte de ISH Design Plus Award gewonnen, in 2011 en 2013. Het team blijft werken aan de ontwikkeling van het design en de hoge kwaliteit. Zo hebben ze ook een eigen testruimte. Hierin worden de kachels getest, zodat ze voldoen aan de Europese ECODESIGN normen.

FotoKeramische kachels gemaakt met Italiaanse passie

De interne testruimte van La Castellamonte, Round Stack

Art of Fire heeft een aantal jaren geleden deze Italiaanse design kachels geïntroduceerd in Nederland. Naast de Klassieke lijn zijn met name de Stack Stoves erg gewild in Nederland.

Art of Fire

A warm Welcome!

Download de brochure

Brochure downloaden

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner
Uw-Woonmagazine Shop
Bekijk alle aanbiedingen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen