Houtkachels mogen blijven branden: geen stookverbod

Er komt geen algemeen verbod op houtkachels, de Tweede Kamer zet zich in om de belangrijkste gezondheidseffecten te beperken met strengere eisen aan de uitstoot van schadelijke stoffen en door mensen met zo'n kachel te waarschuwen als het ongeschikt weer is om te stoken. En dat is goed nieuws, voor zowel liefhebbers van houtkachels als mensen met luchtwegproblemen.

Strenger versus gezelligheid

De helft van de mensen zegt wel eens last te hebben van houtkachels, open haarden en vuurkorven, vooral mensen met luchtwegproblemen zoals astma. Tien procent van de bevolking wil een stookverbod, maar de helft van de Nederlanders staat juist positief tegenover het stoken van hout. Zij associëren het vaak met gezelligheid. Deze cijfers maken duidelijk dat het een onderwerp is met veel verschillende standpunten en geen pasklare oplossingen.

Met de strenge Eco-design richtlijnen voor houtkachels mogen er alleen nog maar kachels worden verkocht die aan de nieuwe normen voldoen. De kachels hebben een veel hoger rendement krijgen en mogen nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Zo wordt voorkomen dat fabrikanten ouderwetse kachels op de Nederlandse markt dumpen. 

Beter voorlichten

Mensen met een houtkachel worden ook beter voorgelicht worden over de beste manier van stoken. Niet iedereen is zich er voldoende van bewust dat de rook overlast en gezondheidsproblemen kan opleveren. Het gebruikte hout moet goed droog zijn en de kachel moet niet worden aangestoken als de luchtkwaliteit al slecht is of bij windstil weer. Dan blijft de rook te veel hangen.

Het KNMI en het RIVM hebben een 'stookalert', waarbij stokers een berichtje krijgen als de weersomstandigheden ongunstig zijn.

Het KNMI en het RIVM geven ook een 'stookalert' af. Stokers kunnen een berichtje krijgen, bijvoorbeeld een sms-je, als de weersomstandigheden ongunstig zijn. 

Voor meer informatie over houtkachels en diverse modellen, kijk hier. 

Bron: NOS.nl

Download de brochure

Deel dit artikel:

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen