Zo verhoog je de energie-efficiëntie van je haard

Haarden zijn prachtige toevoegingen aan elk huis. Een van de vele redenen waarom open haarden nog steeds zo populair zijn, is dat mensen geen genoeg kunnen krijgen van het verzamelen rond een knapperend vuur als het weer donker en stormachtig wordt en wanneer de sneeuw begint te vliegen. Haarden kunnen een prachtige sfeer uitstralen en kunnen ook een geweldige manier zijn om je huis extra warmte te geven. In het artikel van vandaag zullen we ingaan op hoe je de energie-efficiëntie van je haard kunt verhogen zodat je minder hoeft te betalen aan de energiemaatschappij waarvoor je via energieleveranciers vergelijken hebt gekozen.  

Sluit de klep 

Er zijn veel plaatsen waar warmte uit je haard kan ontsnappen en waar koude lucht naar binnen kan lekken, maar een van de grootste boosdoeners als het gaat om luchtlekkage is de schoorsteenklep. Wanneer je de haard niet gebruikt, dien je er altijd voor te zorgen dat de haardklep gesloten is. Zo voorkom je dat koude lucht via de schoorsteen de kamer instroomt. Als je schoorsteenklep niet goed sluit of als er een merkbare opening is, kun je de klep vervangen of een klepafdichting gebruiken die over de opening past om de koude lucht buiten te houden. 

Laat de haard nakijken

Zorg ervoor dat je voordat de winter komt, een afspraak maakt om een ​​professional de haard voor je te laten controleren. Om veiligheidsredenen is het altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat je haard in goede staat verkeert en naar behoren werkt. Een professionele controle kan ervoor zorgen dat je haard zo efficiënt mogelijk blijft werken, zodat je geen hoge energierekeningen krijgt. Als je je haard sinds afgelopen winter niet meer hebt gebruikt, is het slim om hem even na te laten kijken voordat je hem weer gaat gebruiken, zeker als het een houtkachel is. 

Gebruik een inzethaard

Een inzethaard is een perfect compromis wanneer je de schoonheid van een houtgestookte haard niet kunt loslaten, maar je haard energiezuiniger en minder tochtig en lek wilt maken. Een inzethaard voor hout is een goed afgesloten inzethaard die alle tocht en luchtlekkage uit je bestaande haard verwijdert, zodat er minder koude lucht in je huis komt. Het inzetstuk past over de meeste standaard haarden en er zijn verschillende maten op de markt verkrijgbaar. Als je een historisch huis hebt met de originele werkende haarden erin, dan heb je mogelijk een inzethaard op maat nodig. Als je een nieuwer huis hebt, dan zou een standaard inbouwhaard prima bij je haarden moeten passen.

Vervang hout door een gasinzet

Iedereen houdt van de unieke geur en het knettergeluid van een echte houthaard. Maar als je de hele winter een houthaard gebruikt, kan dit je een fortuin kosten aan verloren energie-efficiëntie. Je kunt je stookkosten verlagen en je kosten laag houden als je je houtgestookte open haard laat vervangen door een inzethaard op gas. Het is waar dat je niet de heerlijke geur van een houtgestookte haard krijgt als je een gashaard gebruikt, maar je zult nog steeds het gekraak en gesis horen waar je zo van houdt en een gashaard zal je veel geld besparen in de kosten.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen