pinterest
Zo houd je je open haard in topconditie

Zo houd je je open haard in topconditie

Koning winter ligt achter ons. Nu de dagen langer en warmer worden hoef je de open haard niet meer te stoken om het warm te hebben. Toch kun je je open haard niet negeren totdat je hem in de volgende winterperiode weer nodig hebt. Je moet je open haard schoonmaken en onderhouden en als het ware ‘klaarmaken’ voor het komende stookseizoen. Hoe je dit doet vertellen we je in dit artikel.

Het belang van een goed onderhouden open haard

Het is belangrijk om je open haard goed te onderhouden. Hierdoor loop je minder risico op roetbranden en voorkom je schade aan je huis en je spullen. Roetbranden zijn ook nog eens gevaarlijk. Roet kan namelijk chemische stoffen bevatten die op de lange termijn schadelijk zijn voor je gezondheid als je ze inslikt. Door je open haard goed en regelmatig te onderhouden zorg je er ook voor dat hij langer meegaat. 

Laat je open haard vegen door een schoorsteenveger

Nadat je de open haard voor het laatst hebt gestookt is het raadzaam om hem te laten schoonmaken door een professionele schoorsteenveger. De schoorsteenveger loopt de schoorsteen en open haard helemaal na en repareert zo nodig schade. Zo weet je zeker dat je schoorsteen en open haard in orde zijn en voorkom je gevaar en schade als je weer gaat stoken. Het beste kun je de schoorsteenveger één keer per jaar laten komen.

Een grote onderhoudsbeurt

Geef je haard één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt door hem grondig schoon te maken en te controleren op slijtage en schade. In sommige gevallen kun je beschadigde onderdelen zelf vervangen. Maar als je dit niet kunt, kun je ze op deze manier op tijd laten vervangen door een specialist. Zo kom je als de haard weer aangaat niet voor onaangename verrassingen te staan.

Vergoeding opstalverzekering bij schoorsteenbrand 

Ook voor de opstalverzekering is het belangrijk dat je schoorsteen en open haard goed onderhouden zijn. Schade die bij een schoorsteenbrand door rook, roet, schroeien en smelten aan je huis en spullen wordt veroorzaakt, krijg je alleen vergoed als je schoorsteen en open haard goed zijn onderhouden en als je met een factuur kunt aantonen dat de schoorsteen het afgelopen jaar door een erkend schoorsteenveger is geveegd. Zorg er daarom voor dat je schoorsteen en open haard altijd in topconditie zijn.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen