pinterest
Welke haard past bij jou?

Welke haard past bij jou?

Een haard brengt elke kamer tot leven en zorgt voor een warme en knusse sfeer. Lijkt het jou ook wel wat om een haard in huis te hebben? Dan zul je nog opkijken van hoeveel verschillende haarden er zijn. Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om de voor- en nadelen van de soorten haarden te kennen. Zo is schoorsteenvegen een vereiste voor een houthaard, maar overbodig voor een sfeerhaard op gas. In deze blog beschrijven we de meest gebruikte haarden en hun kenmerken.

Houthaard

Qua sfeer kunnen weinig haarden op tegen een houthaard. Het geknisper van het brandende hout, de vlammen die van vorm veranderen en de geur zijn niet te evenaren. Wel vraagt het aansteken van een houthaard om iets meer werk. Je moet brandhout in huis halen, het op een droge plek bewaren en de as naderhand weer opruimen. Ook moet de schoorsteen van de haard elk jaar gereinigd en gecontroleerd worden. Je kunt dit zelf doen, maar ook een schoorsteenveger in de buurt inschakelen.

Sfeerhaard op gas

Een gashaard is een geschikt alternatief voor een houthaard. Gashaarden maken gebruiken van gas in plaats van hout, maar laten in veel gevallen wel een hittebestendige houtcompositie zien. Wie de haard op een afstand bekijkt, zal het verschil in veel gevallen niet zien. Dit varieert wel per gashaard, de ene haard heeft meer realistische vlammen dan de ander.

Over het algemeen zet je een gashaard aan via een knopje of afstandsbediening. Het installeren van een gashaard vraagt wel om enige moeite; er moet een gasleiding liggen om de sfeerhaard op aan te sluiten. Qua temperatuur kan een sfeerhaard op gas niet aan een houthaard tippen. Ook in gebruik is deze sfeerhaard duurder.

Elektrische sfeerhaard

Elektrische sfeerhaarden hebben niet altijd een even goede naam gehad. Tegenwoordig zijn de vlammen echter zo levensecht, dat iemand twee keer moet kijken om te zien dat er geen echt vuur brandt. Ook bieden elektrische sfeerhaarden steeds meer mogelijkheden. Zo kun je bij sommige haarden zelfs de hoogte en de intensiteit van de vlammen bepalen. Het enige wat je nodig hebt om een elektrische sfeerhaard te installeren is een stopcontact. Daarnaast is een elektrische haard relatief goedkoop in vergelijking met een gas- of houthaard.

Bio-ethanol haard

De bio-ethanol haard is een relatief nieuwe speler op de markt, die snel aan populariteit wint. Dit type open haard werkt op bio-ethanol, een soort ondrinkbare alcohol. Om de haard aan te maken, giet je deze vloeistof in een klein reservoir. De vloeistof kan vervolgens aangestoken worden met een aansteker en geeft voor een uur of twee warmte. De vele voordelen van een bio-ethanol haard zorgen ervoor dat je deze haard in steeds meer huizen aantreft. 

Zo heeft een bio-ethanol haard geen rookkanaal nodig of gasaansluiting nodig en ook produceert de haard een aardige hoeveelheid warmte. Ook kan dit type haard overal geplaatst worden. Enige nadeel van een bio-ethanol haard is dat de vloeistof na enige tijd bijgevuld moet worden en dat de prijzen van bio-ethanol sterk uiteen kunnen lopen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen