pinterest

Dit moet je weten voordat je een decoupeerzaag koopt

Een decoupeerzaag is een van de meest veelzijdige soorten zagen. Van vloerbedekking tot het snijden van metaal, buizen en andere materialen, het wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. Het kopen van de beste decoupeerzaag is vaak moeilijker dan het lijkt. Een koper moet een decoupeerzaag kopen die zeer efficiënt is en een minimum kost. Het is belangrijk om enkele factoren in overweging te nemen voordat je een decoupeerzaag aanschaft om er zeker van te zijn dat deze aan al zijn doelen voldoet. Laten we het dus hebben over enkele van de belangrijke kenmerken die je decoupeerzaag moet hebben, zodat je iedere klus goed kunt uitvoeren. 

Vermogen

Vermogen is het belangrijkste selectiecriterium van elektrisch gereedschap. Het beïnvloedt de dikte van het materiaal dat de zaag kan zagen. Zoals alle elektrische gereedschappen, is het ook huishoudelijk en professioneel. Een huishoudelijke decoupeerzaag werkt meestal tussen 350 en 700 watt, terwijl de bovengrens van een professionele decoupeerzaag kan oplopen tot 1500 watt. Het vermogen van een decoupeerzaag mag echter niet minder zijn dan 700 watt. Het wordt aanbevolen om samen met de kracht naar de maximale zaagdiepte te zoeken. Mocht je nu kiezen voor een duurder model, dan kan een persoonlijke lening nodig zijn om deze te kunnen financieren.

Werkingsmechanisme

Bij verticale zaagbeweging wordt de rotatie van een elektromotor door een tandwielreductor omgezet in eenvoudige heen en weer gaande bewegingen. Dit is de traditionele werking van alle decoupeerzagen. De decoupeerzaag met een extra slingerslag is complexer. Bij het omhoog bewegen gaat de zaag ook naar voren en als hij naar beneden gaat, wordt hij ingetrokken. Voor een pendelslag wordt een speciale pen toegevoegd die de zaag steunrol zwaait. Hij duwt de zaag vooruit en laat hem weer los. Bij moderne decoupeerzagen bestaat de mogelijkheid om de slingerbeweging snelheid aan te passen. De beweging van het zaagblad verhoogt de zaagsnelheid. Het zorgt echter niet voor soepel en te nauwkeurig snijden. Daarom wordt de pendel modus gebruikt voor het grof zagen van delen van hout, multiplex en spaanplaat. Schakel de slingerbeweging uit waar kwaliteit en zuivere snede vereist zijn.

Decoupeerzaag zoolplaat

Je moet bijzondere aandacht besteden aan de decoupeerzaag zoolplaat. De strijkzool moet stevig zijn en een grote belasting ondervinden wanneer je deze tegen de werktafel drukt. Hoge nauwkeurigheid is niet mogelijk als de strijkzool vervormd is. Daarom moet het gemaakt zijn van gegoten metaal, niet gestempeld of plastic. Het oppervlak van de zoolplaat moet glad zijn en er mogen geen krassen zijn. Het is zelfs nog groter als de zoolplaat een antislip functie biedt bij het snijden van kwetsbaar en gelamineerd materiaal. 

Slagfrequentie

Een decoupeerzaag moet de mogelijkheid hebben om de slagfrequentie te wijzigen. Koop het gereedschap niet zonder deze functie. Moderne decoupeerzagen bieden 3500 slagen per minuut. Voor de veiligheid kunnen de lamellen tijdens bedrijf worden afgesloten met een beschermkap. Enkele algemene regels voor slagfrequentie:

  • Voor het zagen van hout is een hoge zaagblad snelheid vereist.
  • De gemiddeld getaxeerde slagfrequentie is nodig voor kunststoffen en aluminium.
  • Staal vereist een lage slagfrequentie.
  • Gebruik voor keramiek een extreem laag tarief.

Dus, voordat je een decoupeerzaag voor je koopt, moet je deze functies zeker controleren. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen