Hoe kun je deze winter energie besparen?

Het seizoen van warme baden, dekens, warme sokken en hogere energierekeningen staat voor de deur. Ja, hoe kouder de winter, hoe meer je uitgeeft aan je nutsvoorzieningen, zelfs als je hebt gekozen voor goedkope energie. Aangezien de buitentemperaturen echt onaangenaam kunnen worden, zullen we altijd manieren vinden om onze huizen comfortabele ruimtes te maken. Dit heeft vervolgens als gevolg dat je veel meer moet betalen aan je energieleverancier doordat je meer energie gebruikt. Gelukkig kun je dit voorkomen door gebruik te maken van verschillende tips om ervoor te zorgen dat je alsnog veel energie kunt besparen. Onderstaand vind je drie manieren die je in kunt zetten om niet al te veel energie te verbruiken in de winter. 

Installeer een programmeerbare thermostaat

Met een programmeerbare thermostaat stel je de temperatuur in voor elk moment van de dag, zodat je de perfecte balans vindt tussen comfort en energiebesparing. Als je bijvoorbeeld de hele dag niet thuis bent, waarom zet je hem dan niet op een lagere temperatuur? Programmeerbare thermostaten kunnen twijfels oproepen, omdat mensen hun huis soms te warm kunnen maken of het binnen te koud is. Als je echter slimme keuzes maakt, kan een programmeerbare thermostaat je veel geld besparen. Volgens een artikel van Small Business Trends kunnen de besparingen oplopen tot gemiddeld 5 procent door de temperatuur in de winter een graad lager te zetten. Dit geeft aan dat de thermostaat je op de lange termijn daadwerkelijk geld gaat besparen, wat vooral het geval is als je kiest voor een programmeerbaar apparaat. 

Draag meer kleding in huis

Natuurlijk schaf je je verwarmingssysteem niet af en ga je niet volledig in de kou zitten. Recente onderzoeken hebben echter de voordelen aangetoond van het dragen van meer lagen thuis. Je kledingkeuzes kunnen absoluut deel uitmaken van je spaarstrategie. Als je je lichaam isoleert met goede kleding, ben je niet alleen afhankelijk van je verwarmingssysteem, maar kun je de thermostaat op een lagere temperatuur zetten en geld besparen. Je hoeft er desondanks alsnog niet uit te zien alsof je gaat skiën. Thermoshirts, sokken en truien doen al goed werk en houden je lichaam warmer in de winter. Je kunt bovendien warme dekens op de bank leggen waar je heerlijk onder kunt liggen terwijl je televisie aan het kijken bent. Want je kun wel online de kosten voor een eventueel nieuw energiecontract berekenen, net zoals bijvoorbeeld een autoverzekering berekenen, maar de kosten blijven natuurlijk relatief hoog.

Gebruik je open haard

Een open haard kan je dagelijkse energieverbruik verhogen, maar er zijn enkele dingen die je kunt doen om je besparingen te maximaliseren. Als je de winternachten graag bij de open haard doorbrengt, kun je beginnen met het besparen van energie door de beste locatie te vinden om het toestel te plaatsen. Volgens experts zijn de meeste open haarden namelijk echte ruimteverwarmers, dus ze zouden moeten worden geplaatst waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt. Je kunt ook manieren vinden om de warmte naar de rest van het huis te laten circuleren, zoals met behulp van een ventilator. Je kunt overigens het beste kiezen voor energiezuinige haarden. Hiermee is het volgens experts mogelijk om tot 50 procent op je energieverbruik te besparen.

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen