Tips voor de perfecte sfeerverlichting

Is het je nog niet gelukt om in de juiste sfeer in je interieur te creëren? Vaak wordt de oplossing dan gezocht in nieuwe meubels of gordijnen, terwijl een belangrijke (misschien wel belangrijkste!) sfeermaker wordt vergeten: de verlichting. Met de juiste verlichting creëer je namelijk in een handomdraai de juiste sfeer!

Sfeerverlichting in de woonkamer

Goede verlichting in de woonkamer is extra belangrijk, omdat dit de ruimte is waarin je vaak de meeste tijd verblijft. Het is van belang dat je in deze ruimte kunt variëren wat betreft verlichting. In de ochtend, aan de ontbijttafel, heb je nu eenmaal ander licht nodig dan ’s avonds, op de bank voor de tv. Er zijn gelukkig tal van mogelijkheden om de juiste combinatie hierin te vinden.

Zorg voor meerdere lichtpunten

De tijd dat de kamer verlicht werd door een kaal peertje aan het plafond ligt gelukkig achter ons. In deze tijd is het juist extra belangrijk om meerdere lichtpunten in de ruimte te hebben. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je ’s avonds je boek kunt lezen bij een leeslamp, terwijl de rest van de kamer slechts zacht verlicht is. En als je tv kijkt is een schemerlamp wellicht voldoende, terwijl je als je bezoek hebt vaak toch wat meer licht hebt. Met meerdere lichtpunten kun je daarin goed variëren. Op die lichtpunten kun je ook nog eens variëren in lampsoorten. Waar op de ene plek een schemerlamp past, past op een andere plek misschien een staande lamp met kap beter. Zo lang de betreffende lamp kan voldoen aan de lichtsterkte die je wenst, is wat dat betreft alles mogelijk.

Check hoeveel licht je nodig hebt

Wist je dat de Europese Unie adviseert om een lichtsterkte van 200 tot 300 lux te hebben in je woonkamer? Daarbij staat 1 lux gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Dat is handige informatie, want daarmee kun je bepalen hoeveel lampen je ongeveer nodig hebt om de ruimte voldoende te verlichten. Zo kun je een lamp van 2000 lumen prima gebruiken als leesverlichting, maar je zal daarmee nooit de hele kamer goed kunnen verlichten.

De haard als sfeerverlichting

Dat een haard als gezellig wordt ervaren, komt echt niet alleen door de warmte die de haard afgeeft. Het licht van de haard speelt hier namelijk ook een grote rol in. Het zachte licht van de vlammen zorgt direct voor een intieme sfeer. Je kunt dus overwegen om de gashaard of elektrische haard mee te nemen in je lichtplan.

Sfeerverlichting in de slaapkamer

De slaapkamer vraagt weer om andere lichtbronnen dan je woonkamer. Over het algemeen heb je in de slaapkamer in ieder geval een minder hoge lichtsterkte nodig, maar wanneer je bijvoorbeeld graag lees in bed is een sterke, kleine lichtbron wel belangrijk.

Kies een dimbare basis

In veel slaapkamers hangt nog steeds een plafonnière en dat is best begrijpelijk: het is wel zo makkelijk dat je als je de kamer binnenstapt met één druk op de knop licht aan kan doen. Toch is het juist in de slaapkamer vaak niet prettig wanneer dan direct alles fel verlicht is. Dit probleem kun je voorkomen door te kiezen voor dimbare verlichting. Zo kun je de lichtbron makkelijk aanpassen aan je wensen.

Speel met indirect licht

Omdat je in de slaapkamer vaak kunt volstaan met minder licht, heb je hier alle ruimte om te spelen met indirect licht. LED-strips kunnen hierbij heel handig zijn. Plaats bijvoorbeeld zo’n strip achter de spiegel. Dit zorgt voor zacht licht dat via de muur wordt gereflecteerd. LED werd vroeger wel gezien als ongezellig soort verlichting. Dat komt doordat LED oorspronkelijk alleen beschikbaar was in helder wit. Tegenwoordig kun je echter allerlei variaties krijgen in kleurtemperaturen en lichtsterktes. Hierdoor is het nu juist ideaal om mee te variëren!

Zorg voor eenheid

Lampen zijn ook ideaal materiaal om eenheid in het interieur te creëren. Heb je een Scandinavische stijl, of juist een moderne of landelijke inrichting? Welke stijl je ook hebt, je kan er passende lampen bij vinden. Bij een landelijke feel kun je bijvoorbeeld kiezen voor lampen van rotan of hout, terwijl in een modern interieur juist strakke, metalen lampen passen. En wat dat betreft is het natuurlijk helemaal aan jou: als jij een rotan lamp in je moderne interieur wilt, is dat helemaal prima!

Een lamp voor ieder interieur

Ben jij op zoek naar een manier om meer sfeer in je interieur te brengen? Dan is het uitkiezen van de juiste verlichting dus een goede eerste stap. Maak een lichtplan, zodat je weet waar je welke lichtsterkte nodig hebt en kijk vervolgens naar het aanbod. Zo geniet jij binnen de kortste keren van de ideale sfeerverlichting!

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen