Hoe kies je het perfecte dekbed voor jouw slaapkamer?

De slaapkamer is één van de belangrijkste kamers van het huis. Je brengt per slot van rekening gemiddeld 32 jaar van je leven slapend door. Naast een goede matras is de keuze van een geschikt dekbed fundamenteel voor een optimale nachtrust.

Het ideale dekbed verschilt per slaapkamer en hangt af van vele factoren zoals de temperatuur van de slaapkamer, bedafmetingen en je persoonlijke slaapsituatie. De aanschaf van het juiste dekbed is dan ook heel persoonlijk en kan best een ingewikkelde opgave zijn. Door je nieuwe dekbed online te kopen met een Dekbed Discounter kortingscode weet je zeker dat je een hoge kwaliteit dekbed koopt tegen extra scherpe prijzen. Ben je klaar met al die slapeloze nachten? Misschien ligt het wel aan je dekbed! Gun jezelf een betere nachtrust met een dekbed dat aan al jouw behoeften voldoet. In dit artikel lees je de voordelen van een dekbed en hoe je het ideale dekbed voor jouw slaapkamer kiest aan de hand van een aantal criteria.

Dekbed versus deken

Laten we eerst eens kijken naar wat een dekbed eigenlijk is. Al in de 18e eeuw begon men met name in Duitsland strozakken te gebruiken in plaats van de traditionele wollen deken om onder te slapen. Vandaag de dag zijn er in Europa nog steeds verschillen tussen bijvoorbeeld Noord- en Zuid-Europa in het gebruik van een deken of een dekbed.  

Het dekbed onderscheidt zich van een deken in de zin dat je bij een dekbed verder eigenlijk niets anders nodig hebt. Een dekbed bestaat namelijk uit een omhulsel, ook wel ‘tijk’ genoemd, en vullingsmateriaal. Waar je bij een deken vaak een laken nodig hebt of in de winter zelfs onder 2 dekens moet slapen om je warm te houden, heb je in het geval van een dekbed eigenlijk alleen een dekbedovertrek nodig. Een fundamenteel voordeel van het dekbed is zijn warmteregulatie al naargelang het materiaal van de vulling. Voor een goede nachtrust is een stabiele lichaamstemperatuur essentieel. Afhankelijk van het materiaal houdt een dekbed de lichaamstemperatuur stabiel en werkt warmteregulerend. Om deze reden is het kiezen van een dekbed heel persoonlijk en hangt de keuze af van verschillende factoren.

Voordat je een dekbed gaat kopen, kijk je eerst naar je slaapsituatie. Is jouw slaapkamer goed geventileerd? Of tocht het juist? Slaap je altijd met de verwarming aan of juist uit? Al deze factoren zijn van invloed op de keuze van jouw ideale dekbed. Lees snel verder hoe je het perfecte dekbed voor jouw slaapkamer kiest.

De juiste afmeting

De maat van een dekbed is belangrijk en hangt af van een aantal factoren. Slaap je alleen of met een partner? Vaak slapen mensen die samen slapen onder één en hetzelfde dekbed. Wat voor de één perfect is kan voor de ander echter een goede nachtrust in de weg zitten. In dit laatste geval zou je eens kunnen proberen elk onder een eigen dekbed te gaan slapen waarbij eenieder zijn eigen dekbed kiest. Ben je bovengemiddeld lang? Ga dan voor een extra lang dekbed want niks is erger voor je nachtrust dan koude voeten. Neem ook altijd de afmetingen van het matras in achting: een te klein of te groot dekbed is niet alleen esthetisch gezien minder mooi maar ook onhandig tijdens het slapen.

Het geschikte type dekbed

Er zijn verschillende typen dekbedden. Heb je het snel warm en slaap je zelfs tijdens de zomer ook beter met een dekbed? Ga dan voor een enkel dekbed. Een 4-seizoenen dekbed daarentegen bestaat uit 2 losse dekbedden die aan elkaar te bevestigen zijn waardoor je gedurende het hele jaar kan variëren qua dikte en warmte van je dekbed al naargelang je persoonlijke behoeften.

Seizoensgebonden dekbed of juist niet?

Voor elk seizoen bestaat het geschikte dekbed. Als je wil kan je dus voor elk seizoen een dekbed aanschaffen. Een dunner dekbed voor de zomer, een dekbed met hogere warmte isolatie in de winter..Het lente/herfst dekbed gebruik je dan tijdens de mildere seizoenen. Te veel gedoe en niet zoveel opbergruimte? Dan kies je voor een All-Year dekbed dat je het hele jaar door kan gebruiken.

Verschillende soorten vullingsmateriaal

Een traditioneel dekbed heeft dons als vullingsmateriaal. Tegenwoordig heb je echter veel meer keuze en kies je het vullingsmateriaal dat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Zweet je bijvoorbeeld snel? Kies dan voor een natuurlijke vulling zoals wol, katoen of dons. Heb je het snel warm? Dan is juist polyester de beste keuze voor jou; dit synthetische materiaal is eveneens heel geschikt voor mensen met een allergie.

Al met al bestaat voor iedereen het geschikte dekbed. Kijk naar je slaapsituatie, je persoonlijke slaapgedrag en kies daarna het dekbed dat voldoet aan alle eisen. Een betere nachtrust begint bij het perfecte dekbed!

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen