pinterest

Haard in nieuwe badkamer

Een haard in de badkamer kan een zeer luxe uitstraling geven, maar er zijn wel een aantal overwegingen die gemaakt moeten worden om er zeker van te zijn dat het ook de juiste beslissing is. Het is nu niet alleen maar nadenken over een douchewand of wastafel, maar veel meer.

Ventilatie

Het eerste waar je eigenlijk rekening mee moet houden, is inderdaad de ventilatie. Je hebt een goede ventilatie, vooral in een vochtige omgeving zoals de badkamer. Zorg ervoor dat de haard correct wordt geventileerd om eventuele rook of dampen af te voeren. Het is natuurlijk niet fijn om te douchen in een ruimte dat niet zo fris ruikt. Om het wat makkelijker te maken, is er nog de keuze van elektrische haard. Dan zijn er geen zorgen over de geur.

Ruimte

Niet alle badkamers zijn groot genoeg om veilig een open haard te herbergen. Hier moet van tevoren wel over nagedacht worden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en dat de haard correct is geïnstalleerd volgens de geldende bouwvoorschriften. Handig kan zijn om hiervoor een expert om hulp te vragen, dan weet je in ieder geval dat jij nergens op hoeft te letten en je kan vertrouwen op het vakmanschap. Mocht je ruimte te kort hebben, zijn hier wellicht ook nog oplossingen op te bedenken. Je zou dan kunnen kiezen voor een inbouwhaard die in de wand of in een meubel kan worden geplaatst. Deze haarden hebben vaak een ondiep ontwerp en nemen minder ruimte in beslag. Kies ook voor een glazen douchewand als je maar een kleine ruimte hebt. Zo lijkt het namelijk alsof de badkamer groter is dan die daadwerkelijk is en het geeft tevens een luxe gevoel.

Verwarming

Wat een groot voordeel kan zijn aan een open haard, is dat het een vervanging kan zijn van de normale verwarming. Bedenk of de open haard de hoofdbron van verwarming in de badkamer zal zijn of dat het meer een decoratief element is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aanvullende verwarming te hebben om de hele ruimte te verwarmen, maar als een haard hier voldoende voor kan zijn, scheelt dat ook weer. Je hoeft niet te denken aan de ruimte voor de verwarming en daarnaast ziet het er ook nog eens een stuk mooier uit.

Waterbestendig

Een badkamer is wellicht niet de eerste plek waar je aan zou denken en juist daarom is het zo bijzonder. Wel is er een groot punt om rekening mee te houden. Badkamers zijn vaak, maar eigenlijk altijd wel vochtige omgevingen. Zorg er dus voor dat de materialen en de constructie van de open haard bestand zijn tegen vocht om schade te voorkomen. Anders is het wel heel snel heel zonde, want er kan niet van genoten worden. Om te bepalen of een open haard waterbestendig is, moet je letten op de materialen waaruit de haard is gemaakt en de manier waarop deze is geïnstalleerd. Materialen zoals roestvrij staal of hittebestendige steen zijn over het algemeen bestand tegen vocht. Gebruik ook geen materialen die kunnen corroderen of beschadigen door in aanraking te komen met water. Er zijn dus een aantal dingen om op te letten als jij dit ook wilt. Ga jij een haard laten plaatsen?

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen