pinterest

Gasloos wonen in Nederland: wat zijn de laatste ontwikkelingen?

De overheid streeft naar een energieneutraal Nederland. Daarom moeten in 2050 ruim 7 miljoen Nederlandse huishoudens van het gas af zijn, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor ongeveer 10% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Uiteraard is het een enorme klus om al deze huishoudens te voorzien van een duurzaam verwarmingssysteem.

Waarom moet Nederland van het aardgas af?

In 2015 in Parijs zijn er afspraken gemaakt tijdens het Klimaatakkoord om minder COâ‚‚(koolstofdioxide) uit te stoten. De uitstoot van CO2 draagt namelijk bij aan de opwarming van de aarde. De verbranding van onder andere fossiele brandstoffen zorgt voor de uitstoot van CO2. Daarnaast raken de fossiele brandstoffen langzamerhand op. We moeten dus gezamenlijk op zoek gaan naar een andere manier om huizen te verwarmen en om te koken. De komende jaren zullen eerst de bestaande wijken van het aardgas af gaan. De gemeente zal dit samen met haar bewoners moeten doen.

Tot 2021

Zo lang de plannen voor jouw wijk nog niet bekend zijn, is het raadzaam om te wachten met het kiezen van een duurzame verwarmingsinstallatie. De mensen die zich alvast willen voorbereiden op wonen zonder gas, doen er goed aan om hun woning te isoleren. Op deze manier heb je al gelijk een stuk minder gas nodig om het huis te verwarmen. Je kunt energiebesparende maatregelen nemen zoals dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, HR+++ glas en zonnepanelen. Huur je een woning? Dan kun je ook kleine maatregelen nemen zoals het plaatsen van tochtstrips en het aanbrengen van radiatorfolie. Kies daarnaast bij voorkeur ook voor een duurzame energieleverancier, zodat de stroom die je verbruikt afkomstig is van groene bronnen zoals de zon en wind.

Na 2021

Uiterlijk in 2021 moet elke gemeente een energietransitieplan klaar hebben waarin bij voorkeur per wijk wordt bepaald wat de warmtebron wordt en per wanneer het gasnet wordt afgesloten. Er zijn twee smaken: of de bewoner wordt aangesloten op een warmtenet of er moet gekozen worden voor elektrische oplossingen zoals een (hybride) warmtepomp. Er is niet overal genoeg stadswarmte beschikbaar. Daarnaast wil men dit bij voorkeur inzetten in oudere wijken waar het isoleren van de woning geen reële optie is.

Een haard als alternatief

Naast een warmtepomp, kan men ook nog steeds gebruik maken van een haard als verwarmingsinstallatie. Een open haard stoot enorm veel roetdeeltjes uit. Men kan beter kiezen voor een gashaard, elektrische haard of een houthaard. De meeste gashaarden zijn tegenwoordig ook geschikt voor propaangas. Dat houdt in dat ze zonder gasaansluiting kunnen branden. Het gas wordt niet via een gasleiding, maar via slim geschakelde gasflessen naar de gashaard geleid. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een elektrische haard als sfeermaker. Tot slot is een houthaard ook een optie. Vanaf 2022 mogen er alleen nog toestellen op de markt komen die aan bepaalde typekeur eisen voldoen. Als je dan een houtkachel koopt, die voldoet aan deze EcoDesign norm én de brandstof stookt die voorgeschreven wordt, dan ben je zeer milieubewust bezig!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen