Hoe kies je de juiste haard? Tips en adviezen.

Als de temperaturen in de herfstperiode beginnen te dalen, is de tijd aangebroken om jouw huis voor te bereiden op de winter. Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het winterklaar maken van jouw huis, is zorgen dat de woonkamer comfortabel verwarmd kan worden. Een prima manier om dat effectief te doen, is door een goede open haard te installeren. Maar dit is in de praktijk lastiger dan veel huiseigenaren denken. Want hoe kies je een geschikte open haard? Er zijn namelijk tal van modellen en typen open haarden verkrijgbaar. Met onderstaande adviezen en tips kun je uit de voeten om jouw ideale haard te kiezen.

Hoe kies je de juiste haard? Tips en adviezen voor het kiezen van een geschikte haard

Een open haard aansluiten op het bestaande verwarmingssysteem

Belangrijk is ten eerste om te beoordelen of het mogelijk is de open haard op de bestaande cv ketel aan te sluiten. Dit scheelt namelijk een hoop installatiewerk. Schakel een cv monteur om dit te beoordelen en het noodzakelijke cv ketel onderhoud uit te voeren dat nodig is voor de aansluiting van een haard. Kies voor een betrouwbare cv monteur voor dit cv ketel onderhoud. Dan weet je zeker dat jouw open haard straks vlekkeloos gaat werken en kom je niet onverwachts in de kou te zitten.

Houthaarden: gezellig en warm

Er zijn verschillende haardtypen waar je voor kan kiezen. De houthaard is een van de bekendste varianten. Globaal zijn er twee soorten houthaarden, namelijk houtkachels en pelletkachels. Het voordeel van een houthaard of pelletkachel laten plaatsen en/of inbouwen, is dat je met hout duurzaam en zuinig kunt stoken. Gesloten houthaarden hebben tegenwoordig een bijzonder hoog rendement, geven veel warmte af en helpen om de energiekosten beperkt te houden. Houthaarden zijn met name fijn vanwege de gezellige en authentieke uitstraling die ze hebben. Een nadeel van houthaarden is het feit dat je de afvoer van de rook goed moet regelen. Een cv monteur of installateur kan je hierbij helpen, om te voorkomen dat er vervelende rookontwikkeling rond het huis komt te hangen.

Gashaarden: eenvoudig te bedienen

Gashaarden zijn eveneens een optie die je als haard kunt overwegen. Mocht je deze plannen hebben, zorg dan voor goed cv ketel onderhoud en vraag een goede loodgieter cq. installateur om de aansluiting te regelen van jouw gashaard. Dit is namelijk een precisiewerk dat uitgevoerd dient te worden door een expert. Meestal werken gashaarden op aardgas. Dit type haard is aantrekkelijk, omdat er veel soorten gashaarden zijn waaruit je kunt kiezen. Zo kun je gaan voor ingebouwde gashaarden in de muur, gashaarden die een afscheiding vormen tussen twee ruimten of voor losstaande modellen. Een belangrijk pluspunt van een gashaard is het feit dat dit haardtype eenvoudig op het bestaande gasnetwerk kan worden aangesloten. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een gesloten rookkanaal, zodat jij en buurtgenoten rond huis geen rookoverlast kunnen ervaren. Een interessant voordeel van gashaarden is dat je ze met een afstandbediening kunt aan- en uitzetten, of de temperatuur hoger dan wel lager kunt zetten. Gashaarden zijn op langere termijn goedkoop, omdat ze zeker als je voor een goed merk kiest - energiezuinig zijn. Een nadeel van gashaarden is, daarentegen, dat ze qua aanschafprijs doorgaans vrij prijzig zijn.

Elektrische open haarden: praktisch in het gebruik

Een populaire keuze qua open haard is tegenwoordig de elektrische open haard. Dit heeft vooral te maken met het gebruiksgemak van deze haardsoort: je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te doen en hij werkt. Een schoorsteen of afzuigsysteem is bij een elektrische haard niet nodig, dus hij kan overal neergezet of geïnstalleerd worden. Tegenwoordig zijn elektrische haarden dusdanig geavanceerd, dat de vlammetjes niet van echt te onderscheiden zijn. Ze zorgen dus voor veel sfeer. Ten slotte is het prettige aan elektrische haarden dat ze erg energiezuinig zijn. Je bent niet meer afhankelijk van de cv ketel en bespaart ook op de energiekosten. Nadelen zijn er uiteraard ook. Zo geven elektrische haarden naar verhouding minder warmte af dan bijvoorbeeld houthaarden of gashaarden.

Terrashaarden: voor het buitenleven, ook in het najaar

Een andere bekende soort haard is de terrashaard of terrasheater. Deze haarden zijn met name nuttig als je ervan houdt om veel op jouw terras in de tuin te zitten. Een terrashaard maakt het mogelijk om, ook als het buiten koud en guur is, te genieten van jouw terras en/of tuin. Met name tijdens de nazomer of op koude zomer-, herfst- of winterdagen is een heater de perfecte oplossing om toch buiten te kunnen zitten en te kunnen genieten van de omgeving.

Let hier op bij de aankoop van een open haard

Als je gekozen hebt voor een specifieke haardsoort, is het natuurlijk belangrijk om een aantal zaken in het vizier te houden. Kijk bijvoorbeeld naar het vermogen van de open haard, het specifiek gas- of elektriciteitsverbruik en de prijs-kwaliteitverhouding. Het is aan te raden om goed vooronderzoek te doen. Bekijk online productbeoordelingen van experts, lees reviews en klantenervaringen. En kijk ook naar de nazorg van de leverancier: krijg je garantie op jouw open haard of niet? Als je dit soort zaken serieus bekijkt, kun je snel open haarden tegen elkaar wegstrepen en blijft de voor jou beste haard over.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief