Het nut van een fijnstoffilter

Een woning kun je op diverse manieren verwarmen. De cv-ketel wordt hiervoor het meest gebruikt. Door radiatoren in alle kamers wordt je huis behaaglijk warm. Dit is een geheel andere wijze van verwarmen dan de klassieke wijze. Toen bestond de verwarming uit een open haard. Toch is de open haard of houtkachel nog razend populair.

Hout stoken in de huidige tijd

Het stoken van hout door middel van een open haard of houtkachel is de laatste jaren onderhevig aan discussie. Dit heeft vooral met de klimaatdiscussie te maken. Het is ook wel bewezen dat stoffen die vrij komen bij het stoken van hout, niet altijd even goed voor het milieu en de gezondheid zijn. Daarom blijft de kachelbranche ook innoveren. Houtkachels worden duurzamer gemaakt, zodat de warmte langer wordt vastgehouden. Ook de pelletkachel mag als een duurzame houtkachel gezien worden. Daarnaast speelt het gedrag een belangrijke rol. De uitstoot van fijnstof is al tot een minimum beperkt als er met goed en droog haardhout wordt gestookt.

Hout stoken blijft populair

Wanneer je de houtkachel op het centrale verwarmingssysteem aansluit, is het mogelijk om je woning te verwarmen zonder hierbij afhankelijk te zijn van energieleveranciers. Maar ook als je energieleveranciers wel nodig hebt doordat je de woning met je cv-ketel verwarmd, dan is de open haard en houtkachel nog steeds gewenst. Het gaat namelijk niet alleen om het verwarmen, maar ook om de sfeer. Het vlammenspel, het knisperende vuurtje en de geur van brandend hout is nu eenmaal zeer sfeervol. Om dit toch op een ecologisch en gezonde wijze te blijven doen, kun je een fijnstoffilter installeren.

Wat doet een fijnstoffilter?

Een fijnstoffilter voor de schoorsteen is iets anders dan de traditionele filter. We hebben het dan ook over een ioniserende fijnstoffilter. De fijnstoffilter wordt aan de bovenzijde van de schoorsteen geïnstalleerd. Hieraan hangt een elektrode die in de schoorsteen loopt. De elektrode slaat automatisch aan wanneer er een verschil in temperatuur tussen de boven- en onderzijde van de elektrode wordt geconstateerd. De elektrode produceert elektronen die zich vastgrijpen aan de roetdeeltjes die vrij komen. Door de elektrostatische kracht blijven de roetdeeltjes aan de binnenkant van de schoorsteen vastkleven. Op deze wijze wordt maar liefst 95 procent minder fijnstof uitgestoten. Dit is ook fysiek te zien. Normaliter komt er grijze rook uit de schoorsteen. Na het aanbrengen van de fijnstoffilter een nagenoeg onzichtbare rook.

Installatie van fijnstoffilter

Met een houtkachel stoken en een hart voor het milieu hebben gaat met een fijnstoffilter dus prima samen. Net zoals andere milieuvriendelijke maatregelen, is de aanschaf van een fijnstoffilter een investering. De gemiddelde kostprijs is €2.000,- en je moet rekening houden met een kleine €30,- aan jaarlijkse elektriciteitskosten. Hiervoor kun je je houtkachel zonder schuldgevoel aanzetten. Het is aan te raden om voor een optimale werking de schoorsteen deze jaarlijks te laten reinigen.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief