Vervang een oude open haard voor moderne houtkachel met korting!

Ben je van plan je oude openhaard voor een moderne houtkachel in te ruilen? Dan krijg je vanaf 1 september korting op het aankoop- en installatiebedrag. Een nieuw initiatief om een belangrijke bijdrage te leveren aan het verbeteren van het milieu en de luchtkwaliteit.

De bestaande open haard renoveren en upgraden

De nieuwe regeling is een initiatief van branchevereniging NHK (Nederlandse Haarden- en Kachelbranche) in samenwerking met de aangesloten fabrikanten (SHR) en detaillisten (SVG). De branche wil echt iets doen aan het verbeteren van het milieu en de luchtkwaliteit. Met dit initiatief kan ook overlast van houtrook voor omwonenden worden aangepakt, die in een aantal gevallen mede door verouderde openhaarden wordt veroorzaakt. In Nederland zijn er nog steeds ca. 645.000 verouderde openhaarden, die niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen.
Moderne haarden en kachels verbranden hout op een veel hogere temperatuur en het hout verbrandt vrijwel volledig. Het rendement ligt daardoor ruim boven de 80% en de schoorsteen rookt bij goed stookgedrag nauwelijks. Een bestaande open haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie vrij eenvoudig te doen. Daarvoor zijn zeer goede oplossingen beschikbaar. Het rendement gaat dan van 15-20% naar meer dan 80%.

Moderne houtkachels

Moderne houtkachels leveren bovendien een belangrijke bijdrage in het landelijke streven om meer hernieuwbare energie te gebruiken. Ook de Nederlandse overheid stimuleert dat Nederlandse huizen en bedrijven meer door warmte uit hernieuwbare bronnen worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. In Nederland draagt particuliere houtstook nu al 18% bij aan de EU-afspraken van de overheid. Stoken met hout is ook een vanuit de EU erkende en gestimuleerde manier van verwarmen. Mits goed geïnstalleerd en gebruikt, draagt een kwalitatieve houtgestookte installatie bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en het verminderen van overlast door houtrook. Bekijk hier voorbeelden van moderne houtkachels...

Strengere milieucriteria

In 2022 wordt de EcoDesign regeling van kracht, die ervoor gaat zorgen dat houtgestookte toestellen aan strenge kwaliteits- en emissie eisen voldoen. EcoDesign is een relatief nieuwe EU regelgeving, erop gericht te zorgen dat fabrikanten al bij het ontwerp van een product rekening houden met de impact op het milieu gedurende de hele levensduur.

Per 1 januari 2022 moeten alle nieuw verkochte houtgestookte toestellen in Europa aan deze milieucriteria voldoen.

De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche is echter nu al klaar voor deze norm, verklaart woordvoerder Gert Kooij. ,,De Nederlandse fabrikanten ontwikkelen al jaren conform deze richtlijnen, dus waarom wachten tot 2022? Hoe eerder deze regels gaan gelden, hoe beter wat ons betreft. We voeren dan ook gesprekken met diverse ministeries om te kijken of de eisen in ons land versneld ingevoerd kunnen worden. Daardoor zou een voorsprong van 5 jaar worden gepakt. De NHK neemt daarin graag het initiatief met deze regeling, gericht op eindkwaliteit van de gehele installatie inclusief kennis en bewustwording van de stoker.’’

Bewuste stoker wordt beloond

Met de nieuwe stimuleringsregeling wil de NHK particulieren en zakelijke gebruikers die doordacht en verantwoord hout gaan stoken financieel stimuleren met een vast kortingsbedrag van € 250,- op de verkoopprijs van de installatie. Voorwaarde is dat het toestel en de aansluiting naar buiten worden geïnstalleerd door een DE-erkende installateur (DE staat hierin voor Duurzame Energie). Ook een stookinstructie is verplicht om in aanmerking te komen voor de stimuleringsbijdrage. DE-erkende bedrijven zijn te vinden in de landelijke database van QBISnl. In dit kwaliteitsregister staan alle gekwalificeerde installateurs en installatiebedrijven in de (duurzame) bouw- en installatiesector. De regeling loopt tot en met 31 december 2016. Deelnemende bedrijven, in aamerking komende toestellen en de voorwaarden staan op de website stimuleringhoutstook.nl.

Bewust stoken met een moderne houtgestookte inbouwhaard. Zoals deze accumelerende haard van Hoxter via Dutry
Accumulerende CV haard van Hoxter. Duurzaam en milieubewust genieten.

Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK)
De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) is een platform waar voortdurend de kwaliteit van de toestellen, alsmede de installatie hiervan, en het opleidingsniveau van de installateurs wordt bevorderd. De NHK vormt daarnaast ook het aanspreekpunt voor onder andere de overheid voor het ontwikkelen en toepassen van wet- en regelgeving op het gebied van milieu en duurzame veiligheid. Dit alles komt tevens tot uiting in de Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen die door de NHK wordt verzorgd. Binnen de NHK zijn zowel fabrikanten (SHR) als detaillisten (SVG) actief.

Stûv

De Essentie van het vuur

Informatie aanvragen bij Stûv

Deel dit artikel:

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen