pinterest
Je haard beter stoken. Doe je mee?

Je haard beter stoken. Doe je mee?

Voor elk huis is een geschikte haard te vinden, want met verschillende brandstofvormen is voor iedereen een sfeervol vuur in huis mogelijk. Of je het nu hebt over het stoken van houthaarden, gashaarden, pelletkachels of een elektrische sfeerhaard. Maar hoe stook je deze haarden veilig en verantwoord? BeterStoken.nl vertelt je alles over beter stoken. Doe je mee? 

Vier pijlers om goed te stoken

Op BeterStoken.nl vind je tips om de haard veilig en verantwoord aan te steken en te stoken. Volg de vier pijlers  om kwalitatief te stoken. Dat wil zeggen stoken met een optimaal rendement en een minimum aan emissies. We zetten deze vier pijlers in het kort voor je op een rij.

Een goed toestel

Een goed toestel is ten eerste een toestel wat voldoet aan Ecodesign en ten tweede een haard of kachel die qua vermogen past bij de ruimte waarin het toestel wordt opgesteld. Bekijk hier wat Ecodesign betekent.

Een correcte installatie

Een goed toestel is waardeloos zonder een goede installatie. Laat die altijd uitvoeren door de DE gecertificeerde installateur.

De juiste brandstof

In een houtkachel kan je ieder type hout stoken zolang het onbewerkt is, van de juiste afmeting en met een vochtigheidsgraat tussen de 12 en 18%. Dat laatste kan je meten met een vochtigheidsmeter.

Goed stookgedrag

Wanneer je je houdt aan de instructies van de fabrikant van je haard of kachel en let op zaken zoals de Zwitserse methode, dan stook je optimaal. Kijk hier hoe de Zwitserse methode werkt:

Ken je het stookalert?

Voordat je gaat stoken kan je even het stookalert raadplegen. Zo weet je zeker dat je ook verantwoordelijkheid neemt voor je leef- en woonomgeving. Het stookalert moet niet worden gezien als stookverbod. Het is vooral bedoeld om jou als stoker alert te maken op mogelijk beperkende omstandigheden, zoals mist of windstil weer. Een ervaren stoker hoeft maar naar buiten te kijken en weet of hij kan stoken. Minder ervaren stokers kunnen een stookalert gebruiken als leerervaring. 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen