pinterest
Stookalert om de houtkachel verantwoord te stoken

Stookalert om de houtkachel verantwoord te stoken

Houtkachels zijn enorme sfeermakers en zorgen voor een aangename warmte in de kamer. Ideaal omdat je één leefruimte kan verwarmen en niet direct het hele huis. Dat is wel heel fijn met het oog op je gasrekening! Let wel op dat je verantwoord stookt en het liefst in een kachel die voldoet aan de Europese Ecodesign norm. Ook weersomstandigheden zoals mist en wind spelen tijdens het stoken een belangrijke rol. 

Wanneer je kijkt op het STOOKALERT voordat je gaat stoken, wordt de overlast voor de omgeving voorkomen of verminderd. In dit blog vertellen we je hier graag meer over, zodat jij je houtkachel met veel plezier en op een verantwoorde manier kan stoken!

FotoStookalert om de houtkachel verantwoord te stoken

Hoe werkt het stookalert

Wanneer je - voordat je de houthaard gaat branden - kijkt op het STOOKALERT, dan weet je meteen of je verantwoord gaat stoken. Zo toon je aan dat je naast een liefhebber van houtstook ook je verantwoordelijkheid neemt voor je leef- en woonomgeving. Het stookalert moet niet worden gezien als stookverbod. Het is vooral bedoeld om je als stoker alert te maken op mogelijk beperkende omstandigheden. Dat wordt gedaan door middel van de bekende “stoplichtkleuren” groen en oranje, omdat er niet wordt gesproken van een verbod, ontbreekt de kleur rood. Je bent als stoker altijd zelf verantwoordelijk voor het maken van de juiste keuze.

De voor jouw woonplaats weergegeven kleur wordt bepaald door een aantal waarden uit de landelijke weersinformatie, de lokale omstandigheden kunnen afwijken. Altijd even naar buiten kijken dus en ga gewoon niet stoken bij mistig weer! Ga naar het STOOKALERT

Moderne houtkachels

Voor houtkachels en -haarden is de nieuwe Europese Ecodesign-norm verplicht, die al geldt voor alle gasgestookte toestellen: ze moeten minder energie gebruiken, minder schadelijke stoffen (zoals CO2) uitstoten en geschikt zijn voor hergebruik. En belangrijk: laat je nieuwe Eco-design houtkachel door een gecertificeerde installateur installeren. Pas dus een beetje op met de kacheltjes van Marktplaats. Lees hier meer over de moderne Eco-design houtkachels en houthaarden

Foto: speksteenkachel Nunnauuni

Meer informatie: Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK)

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen