Special: houtgestookte haarden en kachels

Houtgestookte haarden en houtkachels staan garant voor een maximum aan sfeer en zijn daarom van oudsher een geliefd object. Niets is gezelliger dan de kruidige geur en het karakteristieke geknetter van brandende houtblokken. De houtgestookte open haard heeft helaas niet zo’n goede reputatie als het over rendement gaat, omdat een aanzienlijk deel van de warmte direct via de schoorsteen verdwijnt. Gelukkig zijn ook daar vele oplossingen voor. Want houtgestookte haarden kunnen tegenwoordig een hoog rendement behalen en zelfs als hoofdverwarming dienen door bijvoorbeeld het gebruik van draaideuren en hef- of schuifruiten.

Haal rendement uit een houtgestookte haard

Houtgestookte haarden zijn grofweg in te delen in een aantal categorieën te weten: open haarden, inbouwhaarden, inzethaarden, liftdeurhaarden en houtkachels. Een open haard kies je voornamelijk voor de sfeer en als bijverwarming. Behalve de fronthaard -  die alleen aan de voorkant open is - zijn er ook houtgestookte hoekhaarden en driezijdige haarden. Als hoofdverwarming is een inbouw- of inzethaard geschikter. Deze geeft aanzienlijk meer rendement. De huidige inbouwhaarden zetten meer dan ooit de energie van het hout om in warmte, omdat ze zijn voorzien van een gesloten verbrandingssysteem. Inschuifhaarden, liftdeurhaarden of inbouwcassettes verspreiden de warmte via ingebouwde ventilators. Ze hebben een draaideur of een hef- of schuifruit, die omhoog kan worden geschoven. Zo wordt het gesloten toestel een open haard en kunt u echt genieten van een knapperend haardvuur.

Houtkachels

Het hoogste rendement geven houtkachels, zeker als deze met speksteen zijn bekleed. Deze natuursteensoort slaat de warmte op en geeft deze langzaam af, ook nadat het vuur is gedoofd. Houtkachels passen prima in een milieubewuste leefstijl. Als ze goed worden gestookt, dragen ze niet bij aan het broeikaseffect. Extra milieuvriendelijk zijn de kachels met secundaire verbranding, die de vrijkomende rookgassen naverbranden zodat de uitstoot maximaal schoon is. Voor nog meer rendement is ook een cv-kachel een overweging.

Haarden om in te bouwen

De houtgestookte inbouwhaard wordt als complete haard inclusief het rookkanaal ingebouwd en kan zowel strak in een wand worden geplaatst als in combinatie met een natuurstenen sierschouw. Van heel breed tot heel klein, met glas of een open vuur, in een hoek of als ruimteverdeler, bijna alle interieurstijlen zijn tegenwoordig mogelijk.  De inzethaard is een kant en klare haard, die in de opening van een bestaande open haard wordt geplaatst. Net als de inbouwhaard verspreidt de inzethaard in ruime mate warme convectielucht.

Een mooi vuurtje stoken 

Een houtgestookte haard staat garant voor een maximum aan sfeer. Geen wonder, want hout is de oervorm van alle brandstoffen. Het maakt een sluimerend jagersinstinct in ons wakker: niets is leuker dan houtblokken verzamelen, kloven, een voorraadje aanleggen en vervolgens stoken. Maar hout als brandstof heeft ook nadelen. Het vergt voorbereiding. Om te beginnen moet het hout goed droog zijn voordat kan worden gestookt. Vers gekapt, gekloofd hout heeft ongeveer een jaar droogtijd nodig. Een droge opslagruimte is dus een must. Het stoken van een houtvuurtje is handwerk dat aandacht en behendigheid vraagt. Een houtvuur kan niet even snel worden gedoofd. Wie de haard een uurtje wil laten branden is dus meer gebaat bij een elektrische haard. Voor een houtgestookte kachel of haard is bovendien altijd een rookkanaal nodig dat uitmondt boven de nok van het dak en dat rookkanaal moet minimaal één keer per jaar worden geveegd. Om een haard veilig te laten branden, is namelijk voldoende zuurstof nodig. Een open haard kan wel vele honderden kubieke meters lucht per uur aan de woning onttrekken. Extra aandacht voor de luchttoevoer is dus zeker op zijn plaats. Laat de installatie daarom over aan een erkende specialist.

Stuv houthaard
Stûv houthaard

Inspiratie en informatie

Ga voor meer inspiratie op het gebied van houtgestookte haarden en kachels ook eens naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen