pinterest
Informatie over de mogelijkheden van een houthaard

Informatie over de mogelijkheden van een houthaard

Ben je op zoek naar een houtgestookte haard? Dan heb je de keuze uit drie mogelijkheden: een open haard, een houtkachel of een inbouwhaard. Alle drie de varianten zijn in een keur aan stijlen, uitvoeringen en maten verkrijgbaar. We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn.

Een ingebouwde houthaard

De klassieke open haard heeft een volledig open front. Deze haarden zijn mooi voor de sfeer maar hebben een lager rendement dan een gesloten toestel. Het merendeel van de warmte verdwijnt via de schoorsteen naar buiten. Aan het rookgasafvoerkanaal worden bovendien fikse eisen gesteld. De houtgestookte inbouwhaarden zijn er in veel formaten, zowel strak in een wand geplaatst als in een hoek of in combinatie met een natuurstenen sierschouw. Het vuur brandt achter thermisch glas en dat zorgt voor het hogere rendement. Liftdeurhaarden combineren sfeer met een hoog rendement door twee opties te bieden: open vuur of achter glas. Bij een geopende deur daalt het rendement wel sterk. Wie al een open haard heeft maar meer rendement wenst, kan een inzethaard overwegen. Kies je liever voor een sfeervolle houtkachel die gemakkelijker te plaatsen is dan een inbouwapparaat? Klik dan HIER en lees alles over houtkachels

Het plaatsen van een houthaard

Tegenwoordig kan de haard overal in de ruimte worden geplaatst. Een superstrak resultaat wordt bereikt met een inbouwhaard, die naadloos in de wand wordt geïntegreerd. Heel anders wordt het effect met een vrijstaande- of hangende haard doordat deze een prominente plaats in het interieur inneemt. De haard als ruimteverdeler is helemaal van nu; denk aan een doorkijkhaard tussen de woonkamer en de keuken of eetkamer. Of tussen de badkamer en de slaapkamer. Houd in ruimtes waar je doorgaans minder lang verblijft wel rekening met de regelbaarheid van het vuur. Voor slaap- en badkamers zijn haarden en kachels op gas en elektra een betere keuze dan hout. Een gashaard of elektrische haard brandt immers in een oogwenk en kan met dezelfde snelheid worden gedoofd.

Zuinig & milieubewust hout stoken

Kies je voor een moderne en afsluitbare houtgestookte haard dan bespaar je op de gasrekening. Veel mensen beseffen het niet, maar moderne houtgestookte haarden en kachels zorgen voor duurzame warmte. Hout is immers een bio-based en dus hernieuwbare grondstof. De markt voor houthaarden- en kachels neemt dan ook nog steeds toe. Een hoog rendement pelletkachel of speksteenkachel, met een vermogen dat past bij de ruimte, stookt het meest efficiënt en draagt minder bij aan de klimaatverandering dan een gasgestookte verwarming. Stook in een houtkachel alleen schoon, droog hout (hakhout of houtbriketten zonder paraffine) en in een pelletkachel alleen houtpellets. Lees HIER meer over stoken met hout
Een afsluitbaar toestel kan een rendement van meer dan 80 procent behalen. Laat de vakman berekenen welke haard of kachel het meest geschikt is voor je woning. Het hele huis milieuvriendelijk verwarmen met sfeerverwarming? Dat kan met een houtgestookte cv haard. Deze haarden beschikken over extra ‘kamers’ waar water opgewarmd wordt en naar het cv systeem wordt gepompt. Je hoeft dan niet te kiezen tussen de cv haard en de cv-ketel, want beide systemen kunnen naast elkaar functioneren. Ook zonnepanelen kunnen in dergelijke systemen worden opgenomen.

Lees ook: Tips bij het aanschaffen van een sfeerhaard

Inspiratie & informatie

Voor voorbeelden en inspiratie op het gebied van houtgestookte haarden raden we je aan te kijken bij "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.

Bewaren

Bewaren

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen