pinterest
Tips voor de aanschaf van een sfeerhaard

Tips voor de aanschaf van een sfeerhaard

Ben je op zoek naar een gashaard, houtgestookte haard, gas- of houtkachel? Haarden brengen niet alleen gezelligheid, het is ook een goedkope en duurzame manier van verwarmen en kan je energiekosten verlagen. UW Haard en de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) geven graag een aantal tips en aandachtspunten bij het aanschaffen van een sfeerhaard.

1. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de veiligheid!

Let bij de aankoop van een haard, kachel of ketel niet alleen op de prijs, maar ook op de veiligheid. ,,We zien steeds vaker prijsstunters in de markt, die adverteren met hoge kortingen’’, vertelt Gert Kooij, voorzitter van brancheorganisatie NHK.

"Natuurlijk is zo’n aanbieding aantrekkelijk, maar het betreft feitelijk een halffabricaat. Wat consumenten echter ook moeten beseffen is dat advies, installatie, service en onderhoud essentiële onderdelen zijn bij de aankoop van een haard of kachel. Dat geldt zowel bij op hout- als op gas gestookte toestellen. Zonder advies en installatie door een erkende vakman voldoet een toestel vaak niet aan de gestelde eisen, behaalt het mogelijk niet zijn rendement en is er een vergroot risico op brand of koolmonoxidevergiftiging."

Cijfers van het CBS tonen aan dat er per jaar zo’n 1.700 schoorsteenbranden zijn, bijna 4.000 binnenbranden in woningen door een defect apparaat of verkeerd gebruik ervan en dat elk jaar enkele honderden mensen naar het ziekenhuis moeten. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche bevordert in haar werkwijze dat ook sfeerverwarmingstoestellen op de juiste manier worden geadviseerd, geïnstalleerd en onderhouden.

FotoTips voor de aanschaf van een sfeerhaard

2. Inventariseer je wensen en de mogelijkheden

Kijk eerst goed naar de mogelijkheden en je persoonlijke wensen. Kooij: ,,Bepaal eerst uw behoefte. Waarom wilt u een haard en waar moet deze aan voldoen? Oriënteer je gerust op internet en ontdek de toestellen, mogelijkheden en ontwerpen die bij u en uw situatie passen. Ga met die informatie naar een erkende detaillist en laat u uitgebreid adviseren. Want bijvoorbeeld ook uw persoonlijkheid, thuissituatie en leefomstandigheden zijn bepalend. Bent u tweeverdiener met een volle agenda, of bent u levensgenieter met tijd in overvloed? Ten derde is uw huis en de indeling van belang. Uw wensen hoeven niet altijd te passen bij de technische mogelijkheden van uw woning. Het is belangrijk om onder meer hoogtematen, materialen van verdiepingvloeren en kapconstructie goed te laten beoordelen door een specialist. En waar staat uw woning? Op het platteland of midden in de stad? Welke gebouwen staan in de directe omgeving? Ook deze zaken spelen een rol bij het maken van de juiste keuze.’’

FotoTips voor de aanschaf van een sfeerhaard

3. Laat je haard installeren door een erkend installateur

Laat je goed informeren door een specialist, zij geven advies over welk systeem het beste past en meeste rendement oplevert. En laat de houtgestookte haard, kachel of ketel vakkundig en veilig aanleggen door een installateur met verstand van zaken.

Een NHK-installateur waarborgt Vakmanschap, Verantwoordelijkheid en Veiligheid in zijn werkwijze. In het kwaliteitsregister EVIS, www.stichting-evis.nl, staat een overzicht van gecertificeerde installateurs voor haarden, kachels en ketels (bio-energie). Het recent ingevoerde DE-certificaat toont aan dat iemand vakbekwaam is op het gebied van duurzame energie. Huur je een DE-erkend installatiebedrijf in, dan weet je zeker dat de nieuwe kachel of haard volgens de geldende regels en kwaliteitseisen wordt geïnstalleerd.

FotoTips voor de aanschaf van een sfeerhaard

4. Verantwoordelijk stoken met het online stookalert

Bij verantwoordelijkheid hoort ook de woonomgeving. Een open haard of houtkachel stoken bij mistig of windstil weer kan overlast veroorzaken voor mensen die in de directe omgeving wonen. Daarom bestaat sinds kort het zogeheten online Stookalert. Code groen betekent dat er veilig gestookt kan worden, bij code oranje is er sprake van mist of weinig wind en kan het voor de stoker verstandig zijn even te wachten met het vuur aan te steken om zo de buren niet met rook- of geuroverlast op te zadelen.

Kooij: "Overlast kun je voorkomen door vier zaken op orde te hebben: gebruik de juiste brandstof, zorg dat je een goed toestel hebt, dat bovendien op de correcte manier is geïnstalleerd en neem je eigen verantwoordelijkheid als stoker. Het gebeurt niet met opzet, de meesten weten hier gewoon te weinig van. Met het stookalert willen we mensen daarom meer kennis hierover bijbrengen.’’

FotoTips voor de aanschaf van een sfeerhaard

NHK

De NHK is een brancheorganisatie van haarden- en kachelspecialisten. In Nederland zijn circa 80 detaillisten aangesloten bij het NHK. NHK-leden bieden Gegarandeerde Kwaliteit, dit betekent concreet dat u altijd de kwaliteit krijgt, die u van een specialist mag verwachten. Mocht u onverhoopt toch niet helemaal tevreden zijn over de installatie, dan kunt u terecht bij een onafhankelijke geschillencommissie. Kijk op stichting-nhk.nl voor het dichtstbijzijnde NHK-lid.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen