Haardhout: welk hout brandt het best

Haardhout: welk hout brandt het best

Niet al het hout is geschikt om te stoken in de openhaard of houtkachel. Behalve dat haardhout goed droog moet zijn, is het aan te raden om harsvrij hout te stoken.

Welk hout is het beste om te stoken?

Beuken- & essenhout 
Beuken- en essenhout drogen relatief snel en zijn makkelijk te vinden. Het is taai en hard en zorgt voor een trage verbranding en een goede warmte, daarom zijn de soorten vooral ook geschikt voor grotere kachels. Met dit hout heb je mooie, heldere vlammen.

Berkenhout
Een loofboom met zacht hout dat gedroogd een grijzige tint krijgt. Ovengedroogd berkenhout is bijzonder fraai zowel om te zien als om te branden. Een houtsoort die door zijn schone verbranding weinig vervuiling van het rookkanaal geeft. Ook brandt het hout makkelijker, vooral de schors vat snel vlam, makkelijk hout dus dat ook een mooi vuur geeft met 1 of 2 blokken in de kachel of haard. Een groot voordeel van berkenhout is dat het niet spat, een veilig gevoel.

Eikenhout
Deze houtsoort moet je eerst twee jaar onafgedekt bewaren en dan nog twee jaar drogen voor het brandbaar is. Maar dan kun je er ook echt van genieten. Eikenhout brandt erg lang, zorgt voor mooie gloeiende kooltjes en geeft een rustig vuur.

Elzenhout
Een lichtere houtsoort die prima brandt, maar sneller dan andere zwaardere soorten. Het geeft daardoor wel sneller zijn warmte af aan de omgeving. Dat maakt Elzenhout uitermate geschikt voor speksteenkachels die uitsluitend voor de warmte gestookt worden.

Hout van fruitbomen
Dit is gewild hout, want het is prima brandstof, maar moeilijk verkrijgbaar. Een nadeel zijn de relatief kleine stammen die zich lastig laten kloven. Hierdoor duurt het veel langer voordat het hout goed droog is.  Fruitbomenhout geeft een fraai en rustig vuur.

Naaldhout
Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op. Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.

Stuv-in haardhout Stuv haardhout opslag Stuv haardhoutopslag


Handig om te weten:

1. Stem de kachel af op de ruimte waar deze in (komt) te staan en gebruik droog haardhout afgestemd op de kachel of haard.
2. Bouw een vuurtje altijd rustig op, een kachel moet op temperatuur komen. Begin met 2 blokken haardhout met daarbovenop aanmaakhout en steek aan met aanmaakblokjes. Voeg geleidelijk grotere blokken toe.
3. Droog haardhout brandt schoon en geeft het beste rendement. Goed voor mens, milieu en portemonnee.
4. Een goed brandende kachel zal zuinig branden en weinig as produceren. Laat het as zoveel mogelijk in de kachel, dit verlengt de levensduur van uw kachel en geeft een rustiger vuur.
5. Een goed vuur heeft hooguit een beetje witte of kleurloze rook (waterdamp), dankzij de hoge temperatuur in het vuur is er sprake van optimale verbranding. Wanneer rook zwart, grijs of grijsblauw is dan is waarschijnlijk het hout te nat of wordt de kachel niet goed gebruikt.
6. Verbrand nooit afvalhout, tuinhout, hout dat chemisch behandeld is, spaanplaat, spoordwarsliggers of ander bewerkt hout om te branden. De “allesbrander” bestaat niet !! 7. Probeer het vuur uit te laten branden als u er klaar mee bent. Doven is niet goed. Mocht u naar bed willen, dan is een spatscherm voor de open haard een goede oplossing. Zorg wel voor goede ventilatie.
8. Goed gebruik van een houtkachel of haard geeft u en uw omgeving uitsluitend plezier, heerlijke warmte en is goed voor het milieu en uw portemonnee.

Meer informatieVoor inspiratie over haardhout-opslag, kunt u kijken op onze Pinterest borden


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Andere bezoekers bekeken ook

Meld je aan voor de nieuwsbrief