pinterest
Betrouwbare installatie houtgestookte haarden

Betrouwbare installatie houtgestookte haarden

Een houtgestookte haard of houtkachel is niet alleen sfeervol, het is ook een goedkope en duurzame manier van verwarmen en kan energiekosten verlagen. Dat is dan ook de reden dat steeds meer consumenten kiezen voor stoken met hout. Om consumenten zekerheid te bieden dat een installateur over de juiste kunde beschikt, heeft de Nederlandse overheid de DE-certificering (Duurzame Energie) in het leven geroepen.

FotoBetrouwbare installatie houtgestookte haarden
Jotul FS92

Samenwerking voor veilige installatie

Ook al groeit de markt voor duurzame energiesystemen, nog niet elke installateur van houtkachels, houtgestookte haarden of ketels heeft de kennis om deze veilig aan te leggen. Daarom is de Duurzame Energie-certificering (DE) in het leven geroepen. Aanleiding voor de certificerings- en erkenningsregeling is de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (RES), vertelt Gert Kooij, voorzitter van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche verkoop-installatie (NHK).

,,Daarin staat dat elke EU-lidstaat een certificering moet hebben voor installateurs van duurzame energiesystemen. De Nederlandse overheid bevordert daarom dat houtgestookte haarden, kachels of ketels alleen nog worden geïnstalleerd door, of onder toezicht van, een DE-installateur. Als DE-installateur moet je in het bezit zijn van een diploma van een door de overheid geaccrediteerde vakopleiding. Een consument weet op die manier zeker dat het toestel vakkundig en veilig wordt geïnstalleerd. Bovendien geeft een vakbekwame installateur goed advies over welk systeem het beste past en meeste rendement oplevert. Om zijn certificering geldig te houden moet de installateur regelmatig deelnemen aan opleidingen en examens die namens de overheid jaarlijks worden gecontroleerd.’’

FotoBetrouwbare installatie houtgestookte haarden
Brunner Liftdeurhaard

Voordelen van een gecertificeerde installateur

Consumenten die een houtgestookte haard, kachel of ketel aanschaffen en laten installeren door een DE-erkend bedrijf, weten dat dit
(1) aantoonbaar vakkundig gebeurt
(2) de installateur kennis heeft van de laatste ontwikkelingen
(3) veiligheid altijd voorop staat
(4) de installateur het maximale haalt uit elke installatie
(5) en daarbij ondersteund wordt door de brancheorganisaties

FotoBetrouwbare installatie houtgestookte haarden
Skantherm Emotion

 Vind uw installateur in het nationale kwaliteitsregister

,,Installateur is een onbeschermd beroep,’’ vertelt Gert Kooij. ,,Dat is eigenaardig, want de techniek wordt steeds complexer. Het is voor consumenten niet eenvoudig om de juiste installateur te vinden, omdat de kwaliteit van installateurs vaak onvoldoende helder is. In het kwaliteitsregister EVIS (www.stichting-evis.nl) staat een overzicht van DE-erkende bedrijven voor haarden, kachels en ketels (bio-energie).

Met een DE-erkenning kan een bedrijf aantonen dat het vakbekwaam is op het gebied van duurzame energie en dat het werkt met gecertificeerde installateurs. Huurt u een DE-erkend bedrijf in, dan weet u zeker dat uw kachel of haard volgens de geldende regels en kwaliteitseisen wordt geïnstalleerd. Bovendien haalt u het maximale rendement omdat de haard, kachel of ketel optimaal is afgestemd op de omstandigheden in en rond uw woning.’’

Nederlandse Haarden- en Kachelbranche

Leden van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) voldoen met de eisen die gesteld worden aan hun NHK lidmaatschap meestal direct aan de criteria om een DE-erkenning te verkrijgen, benadrukt Gert Kooij. ,,De toelatingseisen van het NHK zijn al jaren gestoeld op de waarden die nu voor de DE-certificering gelden. Daarom hebben onze leden een voorsprong.

Inmiddels beschikken veel NHK-leden dan ook al over deze erkenning of hebben ze een aanvraag daarvoor ingediend.’’ De NHK is een brancheorganisatie van haarden- en kachelspecialisten. In Nederland zijn circa 80 detaillisten aangesloten bij het NHK. NHK-leden bieden Gegarandeerde Kwaliteit, dit betekent concreet dat u altijd de kwaliteit krijgt, die u van een specialist mag verwachten. Mocht u onverhoopt toch niet helemaal tevreden zijn over de installatie, dan kunt u terecht bij een onafhankelijke geschillencommissie. Kijk op stichting-nhk.nl voor het dichtstbijzijnde NHK-lid.

FotoBetrouwbare installatie houtgestookte haarden

Informatie aanvragen bij NHK verkoop - installatie

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen