pinterest
Deze app vertelt wanneer stoken op hout voordelig is

Deze app vertelt wanneer stoken op hout voordelig is

We hebben een handige tip voor de eigenaren van houtkachels en houthaarden! Sinds kort staat de app Gas-of-Hout in de App Store en Play Store. Een primeur voor Nederland. Het is de eerste app die kacheleigenaren helpt bij de vraag of en wanneer het voordelig is om de kachel aan te steken. Het werkt heel simpel: je geeft in de app aan wat je situatie is en de app rekent voor jouw specifieke situatie uit wat voordeliger is: op gas of hout stoken.

Gas- en houtprijzen

Dat de gasprijzen enorm zijn gestegen is aan niemand voorbijgegaan. Maar hoe zit dat met de houtprijs? Ook de verkoop van kachels, hout en alles rondom hout of pellet stook zit in de lift. De houtprijzen bewegen vertraagd met de gasprijs mee en zijn inmiddels torenhoog. Voor mensen die een nieuw gascontract voorgeschoteld kregen was het al snel aantrekkelijk om op hout/pellets bij te stoken. In de zomer bereikte de dag gasprijs een hoogtepunt van ruim 4 Euro/m3. Sindsdien is de prijs weer sterk gedaald, naar ca. 1 Euro/m3 en nu rond de 1,5 Euro/m3. De houtprijs zakt maar langzaam mee, waardoor hout-stook weer wat inboet.

Gas-of-Hout app

Of hout stoken interessant is hangt van veel factoren af. Er moet natuurlijk een haard of houtachel zijn. Maar de ene haard is de andere niet. Hetzelfde geld voor het type hout, de prijs die betaald wordt voor welk soort hout en het gascontract. Allemaal factoren waar de app rekening mee houdt.

FotoDeze app vertelt wanneer stoken op hout voordelig is

Veilig en verantwoord stoken

Ook de manier waarop je stookt maakt verschil. Het meeste rendement wordt behaald door het stoken met droog hout. Met de Zwitserse stookmethode, waarbij het hout van boven af wordt aangestoken, zorgt de houtstoker ervoor dat er weinig rook en minder schadelijke stoffen vrijkomen. Lees hier ook: Stookalert om de houtkachel veilig te stoken

Harry van Breen, ontwikkelaar van de app, licht toe: “Ik heb al jaren een dynamisch gascontract en betaal de dagprijs. Elke ochtend check ik wat goedkoper is, de haard aansteken of toch de thermostaat omhoog. Dit kan per dag verschillen. Dit jaar heb ik al ruim 500 Euro bespaard. Ik wilde deze manier van besparen niet tot mezelf houden maar graag delen. Vandaar de app.”

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen