Alles over houtkachels

Alles over houtkachels

Er is niets heerlijkers om na een winterse dag bij een knapperende houtkachel te kruipen. De geur van hout en het stoken van een vuurtje blijft ouderwets gezellig. De houtkachel is een sfeerbepalend object in huis en zorgt voor genoeg warmte om een behoorlijke ruimte te verwarmen. Niet voor niets zijn dit soort kachels erg populair in koude Scandinavische landen. Geniet met ons mee van de vele oogstrelende modellen.

Duurzame warmte

Een houtkachel staat garant voor een maximum aan sfeer. Wat veel mensen misschien nog niet weten, is dat de moderne hout gestookte kachels zorgen voor duurzame warmte. Hout is immers hernieuwbare grondstof. Bovendien kan een afsluitbaar toestel een rendement van meer dan 80 procent behalen. Houtkachels passen dan ook  prima in een milieubewuste leefstijl. Als ze goed worden gestookt, dragen ze niet bij aan het broeikaseffect. Extra milieuvriendelijk zijn de kachels met secundaire verbranding, die de vrijkomende rookgassen naverbranden zodat de uitstoot maximaal schoon is. Hout als brandstof heeft wel een gebruiksaanwijzing. Stook alleen schoon, droog hout. Vers gekapt, gekloofd hout heeft afhankelijk van de soort een jaar tot twee jaar droogtijd nodig. Een droge en goed geventileerde opslagruimte is dus een must. Het rookkanaal moet minimaal één keer per jaar worden geveegd.

Geschikte plek voor de houtkachel

Een kachel kan tegen vrijwel elke wand geplaatst worden. Wanneer een kachel vrijstaand in de ruimte wordt geplaatst, zijn de prachtige vlammen van diverse kanten zichtbaar. Achter glas of als open vuur. En dat maakt de ontwerpen van deze kachels soms zo spectaculair. Denk aan een houtkachel midden in een hoge kamer, met een lang rookkanaal richting plafond. Een geweldig element in het interieur.

Voorbeelden van houtkachels

Jotul houthaard
Jotul F373

Scan 66 houtkachel aan de muur - hanghaard
Scan 66

Houtkachel Contura 556
Contura 556

B.Black by Boley houtkachel - houthaard - hanghaard
B-Black by Boley

Wanders Elm houtkachel met verschillende oplossingen voor houtopslag
Wanders Elm met flexibele houtopslag

Gietijzeren houtkachel wit - Invicta Tennessee
Gietijzeren houtkachel Invicta Tennessee

Koken op de kachel

Er zijn houtkachels die meer functies bekleden dan het verwarmen van een ruimte. Neem de bijzondere Iron Dog van Brunner. Deze exclusieve houtkachel is gemaakt van gietijzer en zijn qua design en kwaliteit de beste in zijn soort. De Iron Dog is geschikt voor binnen en buiten en er kan zelfs op worden gekookt. Een visje braden, cupcakes bakken of gewoon een heerlijk soepje opwarmen daar draait dit beestje zijn hand niet voor om.

Houtkachel Iron Dog om ook op te koken. Geschikt voor binnen en als buitenhaard

 


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Andere bezoekers bekeken ook

Meld je aan voor de nieuwsbrief