pinterest
Zo kun je het beste je haardhout opslaan!

Zo kun je het beste je haardhout opslaan!

Een haard in huis is ontzettend comfortabel, knus en gezellig. Deze gezelligheid gaat echter wél samen met een belangrijk aandachtspunt: het opslaan van het haardhout. Om te voorkomen dat het haardhout onbruikbaar wordt door vocht- en schimmelproblemen, dient dit op de juiste manier te gebeuren. In dit artikel lees je dan ook hoe je het beste je haardhout op kunt slaan.

Kies een droge plek

Het voornaamste is dat je het haardhout opslaat op een droge plek. Vocht is namelijk de grootste vijand van je haardhout: vochtig hout brandt niet (of nauwelijks) en werkt bovendien schimmelvorming in de hand. Beschimmeld hout is tevens onbruikbaar. Zo’n droge opslagplaats kun je binnenshuis realiseren, maar bevindt zich bij voorkeur in een schuur, garage of overkapping in de tuin. 

Sla het hout buiten op

Alhoewel ‘droog’ en ‘buiten’ wellicht een opmerkelijke combinatie lijkt, droogt haardhout simpelweg het beste in de buitenlucht. Gekapt hout heeft namelijk een vochtigheidspercentage van ca. 50 procent. Als je het pas gekapte hout in een geïsoleerde (binnen)omgeving opslaat, zal het vochtigheidspercentage in eerste instantie juist stijgen en loop je het risico dat het haardhout binnen de kortste keren zal gaan schimmelen.

Stapel van de grond

Stapel het haardhout nooit direct op de grond. Op die manier voorkom je dat vocht via de grond in het haardhout trekt. Je kunt het hout het beste stapelen op pellets of latjes, maar ook investeren in een bijzondere cortenstaal houtopslag.

Stapel in de breedte 

Tenslotte stapel je haardhout het beste in de breedte. Door in de breedte te stapelen kan de wind gemakkelijker door de houtstapel blazen. Bovendien is het eenvoudiger en veiliger om het hout op deze manier uit de houtopslag te pakken.

Denk aan de weersomstandigheden

Haardhout opslaan in de buitenlucht, betekent dat je op moet passen voor weersomstandigheden als regen, sneeuw en hagel zijn funest. Richt je houtopslag daarom bij voorkeur op het noordoosten (het regent doorgaans vanuit het zuidwesten), zorg dat de overkapping voldoende oversteekt en dek de houtvoorraad bij extreem weer af.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen