pinterest
Zagen en branden: zo zorg je voor het beste hout voor jouw haard

Zagen en branden: zo zorg je voor het beste hout voor jouw haard

Heb je het geluk een waanzinnige houtkachel of een open haard in huis te hebben? Dan weet je dat het aangenaam vertoeven is rondom deze natuurlijk warmtebron tijdens de koudste dagen van het jaar. En zorg je ervoor dat je genoeg hout stookt? Dan kan het ook zomaar zo zijn dat je op de energiekosten bespaart. Niet zo gek dat je constant op zoek bent naar het beste hout voor je eigen haard. Hoe je het beste hout in huis haalt, lees je hier. Goed om te weten, is dat je er zelf ook de nodige invloed op kunt uitoefenen.

Probeer het hout altijd in gelijkmatige en kleine blokken te zagen

Om zeker te zijn van een consistente temperatuur en een mooie vlam, is het belangrijk dat de blokken ongeveer dezelfde afmeting hebben. Dit doe je het beste door gebruik te maken van een hakbijl of een reciprozaag Toolstation. Misschien dat je het klusje in het begin nog even onder de knie moet krijgen. Maar weet je eenmaal hoe je het beste het hout moet bewerken, dan heb je de klus in een mum van tijd geklaard. Probeer de blokken niet te lang of te breed te maken. En heb je nog wat resthout? Neem kleine stukken ook altijd mee naar de haard. Deze komen maar al te goed van pas om bijvoorbeeld het vuur aan te maken. 

Heb je al een plek in de tuin waar het hout droog en beschut kan liggen?

Je bent er vast en zeker al van op de hoogte dat het hout een droge plek moet hebben. Alleen dan kan het hout beter branden in je houtkachel of open haard. Probeer daar dus altijd een plek voor en realiseren in de tuin. Een goed houthok is dan een echte vereiste - mede omdat het erg makkelijk in de tuin te realiseren is. Je kunt de blokken hout op regenachtige dagen eventueel extra bescherming bieden door middel van een plastic zeil.

Zorg ervoor dat het hout voldoende tijd krijgt om te drogen

Maar het is ook van groot belang dat het hout voldoende tijd krijgt om te drogen. Het meeste hout heeft namelijk 1 tot 2,5 jaar de tijd nodig om goed op te drogen. De dikte van de blokken, het soort hout en de plaats van de opslag van het hout kunnen daar invloed op uitoefenen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen