pinterest
Waarom kiezen voor een vrijstaande haard?

Waarom kiezen voor een vrijstaande haard?

Het belang van energie vergelijken is de meeste huishoudens wel bekend, want zo bespaar je op je energielasten. Dat doe je natuurlijk ook met een haard. Daarvoor hoef je geen energieleverancier te kiezen, maar wel moet je andere keuzes te maken. Het model haard, bijvoorbeeld. Kies je bijvoorbeeld een vrijstaande haard?

Afbeelding

Wat is een vrijstaande haard?

Zoals de naam al aangeeft, een vrijstaande haard staat vrij van de wand en breekt met de traditie van een haard die altijd aan of in de wand is geplaatst. Dat een haard aan de wand wordt geplaatst, is vooral om praktische redenen. Zowel een houthaard als gashaard hebben een rookafvoer nodig. De haard wordt dan op de plek waar het rookkanaal uitkomt geïnstalleerd en dit is meestal aan de wand. Met nieuwe technieken en de komst van haarden die geen rookkanaal nodig hebben, kunnen haarden nu ook vrijstaand geplaatst worden. Een vrijstaande haard is zeer fraai en is altijd een blikvanger in de ruimte. Mensen kunnen letterlijk rondom de haard zitten. Naast een eyecatcher, kan een vrijstaande haard dienen als roomdivider. In principe maakt het niet uit van welk soort brandstof een vrijstaande haard gebruikmaakt. Soms is er wel een rookkanaal nodig en moeten hiervoor faciliteiten aangebracht worden op de plek waar de haard komt te staan. 

Wat zijn de voordelen van een vrijstaande haard?

Het belangrijkste voordeel is vaak de reden waarom mensen voor een vrijstaande haard kiezen, namelijk de uitstraling van de haard. Waar de televisie vaak een centraal middelpunt in de woonkamer vormt, neemt een vrijstaande haard deze functie over. Een houthaard en gashaard hebben een rookafvoer nodig, maar ook dit is mogelijk met een vrijstaande haard. Met een gashaard ben je flexibeler, want wettelijk moet de rookafvoer bij een houthaard verticaal omhoog lopen. Bij een gashaard mag de rookafvoer ook horizontaal lopen en er zijn afvoerloze gashaarden te koop. Je kunt ook kiezen voor een brandstof die daadwerkelijk geen afvoer nodig heeft, zoals een haard op bio-ethanol of elektriciteit. 

Wat zijn de nadelen van een vrijstaande haard?

Hoe mooi en modern een vrijstaande haard ook is, er zijn ook wel nadelen te verzinnen. Een vrijstaande haard is vooral geschikt als je een grote woonkamer hebt. De haard kan nogal wat ruimte innemen en dat is niet handig in een kleine woonkamer. Kies je voor een vrijstaande haard waarbij een rookkanaal voor nodig is? Dan kun je aan het verbouwen komen. Je wil uiteraard een mooi afgewerkte rookafvoer en je wil geen afvoerbuis naar de schoonsteen hebben lopen door de hele woonkamer. Je moet dus de mogelijkheden hebben om op de vrijstaande plek een rookafvoer te maken en dit moet op een wijze gebeuren waardoor het natuurlijk oogt.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen