pinterest
Duurzaam bezig: zo kom je aan hout voor je kachel

Duurzaam bezig: zo kom je aan hout voor je kachel

Groene energie, vliegschaamte, zonnepaneel, bewustwording, biologisch, het zijn termen die horen bij de 21ste eeuw, het tijdperk waarin we duurzaam proberen te leven op alle fronten. Ook aan de brandstoffen voor de verwarming van je woonkamer met een houtkachel kun je op duurzame manieren komen. Lees deze tips!

Afbeelding

Knutselaar? Bewaar restjes hout!

Wie weet ben je zelf een (amateur-)timmerman of knutsel je graag. Poppenhuizen, tuinmeubels, plantenbakken, je maakt het het liefst allemaal van gebruikt hout. Een loungesetje van een aantal pallets is nog mooier wanneer je de pallets niet in hun geheel gebruikt - zoals op veel hippe websites te zien is - maar eerst uit elkaar haalt om vervolgens iets geheel nieuws te maken met de planken. En de blokken en afgezaagde stukken? Die verzamel je in een bak op een droge plek. Let wel op waarvan de blokken gemaakt zijn, soms is dit samengeperst hout of bewerkt hout en dat wil je niet in je houtkachel hebben.

Vind hout op bedrijventerreinen

Op bouwplaatsen, bedrijventerreinen of bij een meubelmakerij weten ze vaak niet wat ze aanmoeten met het vele hout, dat zij als afval zien maar wat voor jou prima brandhout is. Ga op een zaterdagmiddag eens met de auto (of duurzamer: met de bakfiets) op zoek en je zult ervan versteld staan waar allemaal gratis hout te vinden is. Zo veel, dat je aan dubbele recycling kunt doen: er zelf meubels van maken en de restjes in je kachel te gooien. Even toestemming vragen is vaak voldoende om het mee te mogen nemen. Wist je trouwens dat je met de combinatie zaagsel-houtlijm een heel mooi en goed werkend vloeibaar hout creëert? Dat scheelt ook weer een ritje naar de kluswinkel. 

Ouderwets sprokkelen

Zolang je geen takken gaat afzagen, laat staan bomen omver zaagt, kun je natuurlijk in het bos heerlijk ouderwets hout sprokkelen. Officieel is het niet toegestaan, je neemt immers iets mee dat niet van jou is. Maar een paar takken, dat zal niet bestraft worden. Sprokkelen, wat klinkt dat romantisch!

Verzamel hout in je tuin, schuur en rommelzolder

Heb je het voorrecht van een tuin, dan ben je wellicht zo nu en dan bezig met het snoeien van de bomen en struiken. De loten en twijgen die je eraf knipt, fungeren prima als aanmaakhout als je ze eerst een tijdje droogt. En heb je een garage, schuur, rommelzolder of andere ruimte waar afgedankte spullen staan, kijk dan eens naar het vele onbewerkte hout dat er tussen zit. Kortom: bomen kappen voor brandhout, het zal misschien af en toe nodig zijn maar er gaan nog vele alternatieven aan vooraf als je goed nadenkt waar je allemaal hout vandaan kunt halen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen