pinterest
Subsidie voor de aanschaf van een traplift

Subsidie voor de aanschaf van een traplift

Wanneer je merkt dat dagelijkse handelingen zoals douchen of traplopen steeds vermoeiender en uitdagender worden, is het misschien tijd om te kijken naar hulpmiddelen voor in huis. De markt is de afgelopen jaren verrijkt met verschillende hulpmiddelen, waardoor de kans op een pijnlijke val kleiner wordt en jij probleemloos in je huidige huis kunt blijven wonen. Vele ouderen hebben inmiddels al diverse hulpmiddelen aangeschaft en toegepast. 

Momenteel is de traplift zeer populair. Dit hulpmiddel helpt de bewoner eenvoudig op een veilige manier op de volgende verdieping te komen. Je neemt eenvoudig plaats op de stoel onderaan de trap en bedient de lift met een afstandsbediening. Wanneer jij ook hebt overwogen of momenteel nog overweegt een traplift aan te schaffen, kan dit artikel zeer nuttig zijn. Welke financiële mogelijkheden zijn er voor de aanschaf van een traplift? 

Investering

Een traplift maakt een persoon zelfstandiger, actiever, comfortabeler en vrolijker. Kortom, genoeg reden om een traplift te overwegen. Helaas is een traplift zeer prijzig en heeft niet iedereen de mogelijkheid om die hoeveelheid geld uit te geven. Gelukkig zijn er mogelijkheden om, ongeacht de financiële status, alsnog een traplift te laten bevestigen. In dit artikel geven wij jou tips om een hoop geld te besparen. Zo kan je bijvoorbeeld een traplift huren, maar zijn er ook verschillende vergoedingen mogelijk.

Trapliftvergoeding

Hoewel dit niet de meest gemakkelijke en snelle wijze is om geld te besparen, is het zeker de moeite waard. Via de gemeente is het mogelijk om een traplift vergoeding aan te vragen. Dit proces is niet eenvoudig en zal een hoop tijd in beslag nemen, maar zal uiteindelijk een groot verschil kunnen maken. 

Trapliften zijn een hulpmiddel om de mobiliteit van een persoon te bevorderen. Dit doel valt onder de ‘Wet Maatschappelijke Ondersteuning’, oftewel de WMO. Deze wet heeft als doel om personen zo lang als mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Om een vergoeding vanuit het WMO te ontvangen, zullen er een paar stappen ondernomen moeten worden. De dokter zal een verklaring moeten geven, waarin staat dat de aanvrager niet langer zelfstandig mag of kan traplopen. Met deze verklaring kan je naar het WMO-loket bij de gemeente, waar je een aanvraag doet voor de plaatsing van een traplift in jouw woning. De gemeente zal vervolgens kijken naar jouw leefsituatie en inkomen. Wanneer de aanvrager verkeert in een goede, sociale leefsituatie of een te hoog inkomen heeft, zal deze geen aanspraak hebben op een traplift WMO. In andere gevallen zal de gemeente akkoord geven en zal jij de betreffende vergoeding ontvangen. 

Soorten vergoedingen

Zodra jij akkoord hebt gekregen van de gemeente en dus kunt laten blijken dat jij aanspraak kan maken op het WMO, kan je op twee manieren een vergoeding ontvangen: vergoeding in Natura en een Persoonsgebonden Budget. 

Vergoeding in Natura

De vergoeding in Natura komt regelmatig voor. Bij deze vergoeding zal de gemeente op zoek gaan naar de meest geschikte traplift voor jou. Jij zal geen inbreng hebben op deze keuze. Het is ook mogelijk dat de gemeente voor een tweedehands traplift kiest. Hierbij zal het grootste gedeelte door de gemeente worden betaald, al is het mogelijk dat jij ook een klein deel van de aanschafprijs moet betalen.

Persoonsgebonden Budget

Het Persoonsgebonden Budget komt nauwelijks voor in Nederland. Er zijn namelijk goede argumenten nodig om in deze vorm een subsidie te krijgen. Bij deze vergoeding heb jij de vrijheid om zelf jouw gewenste traplift uit te zoeken. Je zal hierbij een budget ontvangen van de gemeente, waardoor jij de mogelijkheid krijgt een traplift aan te schaffen. Ook hierbij is het mogelijk dat jij een deel van de aanschafprijs zelf zal moeten dekken. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen