pinterest
Hoe maak ik zonnepanelen schoon?

Hoe maak ik zonnepanelen schoon?

Steeds meer huishoudens overwegen de aanschaf van zonnepanelen. Gezien de voordelen blijkt de investering het immers waard te zijn. Het is daarom niet gek dat steeds meer woningen in Nederland inmiddels voorzien worden van een zonnepanelen installatie. 

Wanneer jij al de trotse eigenaar bent van een zonnepanelen installatie geniet jij hopelijk van de financiële voordelen van de zonnepanelen. Om dit voordeel te behouden, is het belangrijk om de panelen schoon te houden, zodat het licht goed opgevangen kan worden. Specialisten raden aan om de zonnepanelen eenmaal per jaar te reinigen. Deze reiniging is gemakkelijk zelf uit te voeren. Ben jij benieuwd hoe en wanneer dat moet? Lees snel verder.

Hoe vaak?

Uiteraard zal de regen de bladeren en takjes voor het grootste gedeelte van de panelen verwijderen, al zal de regen niet voldoende zijn om de panelen daadwerkelijk schoon te krijgen. Hiervoor zal een reiniging nodig zijn. Specialisten raden aan om de zonnepanelen eens per jaar goed te reinigen. 

Hierbij is april het meest geschikte moment om de panelen schoon te maken, aangezien de zonnepanelen gereinigd zijn voordat de belangrijkste maanden van het jaar starten. In de zomermaanden ligt de opbrengst immers het hoogste. 

Verder is het raadzaam om de schoonmaakbeurt plaats te laten vinden als het niet teveel zonlicht is. Het zonlicht zal het schoonmaakwater te snel laten drogen, waardoor er vlekken kunnen ontstaan.

Hoe maak ik zonnepanelen schoon?

Voorbereiding

Uit voorzorg is het verstandig om de zonnepanelen installatie uit te schakelen, voordat de schoonmaakbeurt plaatsvindt. Ondanks dat de installatie waterbestendig is, is het alsnog raadzaam vanuit veiligheidsredenen. Daarnaast is het verstandig om het grove vuil met de hand te verwijderen. Denk hierbij aan takjes en bladeren. Dit maakt de reinigingsbeurt iets gemakkelijker.

Schoonmaken

Osmosewater is het meest gebruikte schoonmaakmiddel voor duurzame zonnepanelen. Dit gezuiverde water is ecologisch en zal geen strepen achterlaten. Indien de zonnepanelen extreem vervuild zijn, kun je ook nog een speciale zonnepanelenreiniger gebruiken.

Om het schoonmaken iets gemakkelijker te maken, raden wij een telescoopborstel met inwendige wateraanvoer aan. 

Borstelen

Nadat de zonnepanelen gereinigd zijn, kunnen de panelen nog geborsteld worden om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen. Denk hierbij aan mos of ander hardnekkig vuil. Het is belangrijk dat hierbij een speciale borstel gebruikt wordt die geen krassen achterlaat. 

Welke producten?

In het stappenplan werden al kort enkele middelen benoemd die nodig zijn tijdens de reiniging. Hieronder vind je nog een duidelijk overzicht van mogelijke hulpmiddelen:

- Osmosewater

- Telescoop Borstel of zachte borstel

- Zonnepanelen reiniger

Zonnepanelen vinden

De aanschaf van zonnepanelen is een duurzame ontwikkeling voor het verkrijgen van energie. Het kopen van zonnepanelen in jouw provincie gaat gemakkelijk. Denk hierbij aan zonnepanelen Westland of zonnepanelen Delft. Met de juiste zoekopdrachten kom je bij de leveranciers terecht.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen