pinterest
Soorten kachels: brandstof en systemen

Soorten kachels: brandstof en systemen

Houd jij van warmte en sfeer en kun je ook helemaal opgaan in het vlammenspel, maar heb je geen idee wat er in Nederland aan kachels en haarden te koop is? Dan moet je dit artikel echt lezen. Hierin gaan we in op het soort kachels dat er zijn, opgedeeld in het soort brandstof, systemen en vrije en ingebouwde varianten. Welke haard je kiest, hangt af van de persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden in huis.

De brandstof

Zonder brandstof blijft een kachel een dood ding. Kachels en haarden kunnen op diverse manieren gestookt worden, namelijk op:

  • hout
  • gas
  • elektriciteit
  • bio-ethanol
  • pellets

Houtkachels

Hout is vrij goedkoop. Er zijn keurig op maat gezaagde, droge houtblokken te koop. Vaak per zak verpakt of per kubieke meter thuisbezorgd. Je kunt zelf hout zagen en kloven. Laat het verse hout dan minstens één jaar drogen. Gebruik alleen schoon hout en liever geen dennenhout. Er zijn heel veel mensen die wel hout hebben maar geen kachel. Daar liggen dus kansen om aan gratis hout te komen.

Je moet dan wel over opslagruimte beschikken. Houtgestookte kachels veroorzaken fijnstof. De aslade moet regelmatig worden geleegd en de schoorsteen minstens een keer per jaar worden geveegd. Er mag alleen via het dak rook worden afgevoerd.

Gaskachels

Er is altijd voldoende gas aanwezig. Het vuurbeeld verschilt nauwelijks van een houtgestookte haard. Moderne gashaarden werken op afstandsbediening. Met een druk op de knop regel je het aansteken of direct uitzetten van de haard. Je hoeft geen aslades te legen of de schoorsteen te laten vegen. Er komt geen fijnstof vrij. Je hoeft niet met de brandstof te slepen en je hebt geen opslagruimte nodig. Er moet wel een gasleiding in de woning aanwezig zijn. Een gaskachel moet op een rookgaskanaal worden aangesloten. De overheid wil in 2050 dat we “gasloos” wonen. Dit is niet in het voordeel van gaskachels.

Elektriciteitskachels

Alleen een stopcontact in de buurt volstaat. Er is geen rookkanaal nodig. Je kunt dit type haard dan ook overal plaatsen. Het “vuur” is nauwelijks van echt te onderscheiden en er kan zelfs rook vanaf komen, evenals het geluid van knisperend vuur. Er bestaat ook een techniek met ledlampen. Dit soort kachel is erg geschikt als bijverwarming.

Bio-ethanolkachels

Bio-ethanol is een goedkope en zeer zuivere brandstof (bio verwijst naar de herkomst). Ook hier is geen rookkanaal nodig. Wel moet er goed worden geventileerd, omdat bij de verbranding kooldioxide ontstaat. Een haard kan al gauw een vermogen van duizend tot drieduizend watt leveren. De warmte is regelbaar.

Pelletkachels

Pellets zijn kleine houten staafjes. Ze worden onder hoge druk samengeperst en gemaakt van schoon resthout, afkomstig uit de houtindustrie. Er worden geen bomen voor gekapt. Doordat een pelletkachel zelf de verbranding regelt en daardoor bijna alle pellets gebruikt, wordt een rendement van bijna 90% behaald. De ventilator blaast de warmte de kamer in. Vaak zijn pelletkachels programmeerbaar. Er kan zelfs subsidie voor worden aangevraagd. Geld lenen voor deze kachel is een goede investering.

De systemen

Er zijn open kachels en gesloten kachels. Niet alleen de open haard is een open kachel. Er zijn ook open houthaarden en open gashaarden. Voordeel van een open systeem is natuurlijk dat je de vlammen goed kunt zien. Als je op hout stookt, kun je het gezellig horen knetteren. Je ruikt de geur van hout en vuur. Een nadeel is het relatief lage rendement. En als je een nieuw blokje hout op het vuur legt, kunnen er vonkjes wegspringen. Dat kan schroeiplekken op je vloer veroorzaken. Gesloten systemen leveren doorgaans een hoger rendement op. Als je op hout stookt en het hout is te nat, of ligt tegen het glas aan komt er roet op de ruitjes en je kunt minder van het vlammenspel genieten.

Vrijstaand of ingebouwd

Je kunt altijd kiezen voor een vrijstaande kachel. Bij vrijstaande kachels hoef je meestal geen wanden op te breken om de kachel te plaatsen. Wel zal de plek van het rookkanaal doorgaans de plaats van de kachel bepalen. Er zijn ook doorkijkhaarden, waarbij je het vuur van twee kanten kunt bekijken. Ideaal als roomdivider, of juist om twee ruimtes met elkaar te verbinden. Ook hierbij is de plaatsing afhankelijk van de brandstof. Dat bepaalt of er een rookkanaal nodig is.

Financiering

Kachels zijn in diverse uitvoeringen en prijsklassen verkrijgbaar. Het aanschaffen en plaatsen van een kachel met een hoog rendement is doorgaans een verbetering aan de woning. Daarnaast bespaar je vaak ook op je energie. Mocht de kachel van je keuze financieel even niet uitkomen, dan kun je ook uitwijken naar de optie om geld te lenen. Uiteindelijk levert deze investering je veel rendement en genot op.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Vind een verkooppunt in de buurt

Ben je op zoek naar inspiratie voor een nieuwe haard? De zoektocht naar de perfecte haard begint met het verzamelen van ideeën en het kiezen van de juiste haardspecialist. Laat je goed informeren en bedenk van tevoren aan welke eisen jouw haard moet voldoen. Ontdek hier de dealers van topmerken voor haarden in heel Nederland. Deze gespecialiseerde dealers beschikken over uitgebreide kennis en ervaring en kunnen je adviseren over de beste haarden die aansluiten bij jouw specifieke wensen. Bezoek verschillende verkooplocaties om inspiratie op te doen, deskundig advies te krijgen en de ideale haard voor jouw woning te vinden. Overweeg ook om een afspraak te maken voor een persoonlijk adviesgesprek, waarin de specialist jouw situatie en wensen in kaart brengt. Naast advies over het type haard, kunnen deze dealers je ook informeren over de installatie en het onderhoud. Zo weet je zeker dat je jarenlang kunt genieten van een haard die perfect past bij jouw woning en levensstijl. Gebruik deze handige kaart om alle verkooplocaties in jouw buurt te vinden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends en inspiratie op het gebied van wonen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over alles wat met wonen te maken heeft, gewoon in je mailbox!

Elke maand delen we inspirerende ideeën voor je tuin, praktische tips voor je keuken, en innovatieve oplossingen voor je buitenruimte. Of je nu droomt van een luxe zwembad, een moderne keuken, of een gezellige tuin, onze nieuwsbrief biedt de perfecte bron van inspiratie om jouw woondromen werkelijkheid te maken. Blijf up to date over aankomende woonbeurzen en ontdek de laatste trends en producten. Met onze nieuwsbrief mis je geen enkel belangrijk woonnieuwtje meer.

Meld je hieronder aan en start je dosis inspiratie! 

Woonbrochures aanvragen

Ontdek de nieuwste trends en inspiratie voor je huis door woonbrochures van verschillende merken bij ons aan te vragen. Deze brochures bieden gedetailleerde informatie over de nieuwste meubelcollecties, verfkleuren, interieuraccessoires en meer. Of je nu je woonkamer wilt vernieuwen, je keuken wilt upgraden, of je slaapkamer een frisse look wilt geven, deze merken helpen je op weg.

Aanvragen is eenvoudig en gratis: vul het online formulier in en ontvang de brochures direct in je brievenbus of digitaal in je mailbox, afhankelijk van wat het merk aanbiedt. Laat je inspireren door de prachtige foto's en deskundige tips, en creëer jouw droominterieur met onze hulp. Vraag vandaag nog je woonbrochures aan!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen