pinterest
Nieuwe haard? Zo verzeker je jezelf goed

Nieuwe haard? Zo verzeker je jezelf goed

Omdat de prijs van gas de laatste tijd flink is gestegen, zijn steeds meer mensen op zoek gegaan naar alternatieve manieren om hun woning te verwarmen. Het gevolg hiervan is dat er in steeds meer huizen een haard is geplaatst. Met behulp van zo’n haard verwarm je jouw woning op koude dagen. Heb je onlangs ook een haard laten plaatsen of krijg je er binnenkort eentje? Zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent. In deze tekst zetten wij een aantal verzekeringen op een rijtje die niet mogen ontbreken als je een nieuwe haard hebt.

Opstalverzekering

Je houdt er misschien geen rekening mee op het moment dat je een haard koopt, maar hier zijn de nodige risico’s aan verbonden. Het grootste risico is in onze ogen dat er brand uit kan breken. Is de schoorsteen bijvoorbeeld niet goed schoon? Dan kan deze in brand vliegen als je de haard aansteekt. Zo’n brand kan behoorlijk wat schade aan je huis veroorzaken. Het herstellen van deze schade kost doorgaans veel geld. Als je een opstalverzekering hebt, hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Deze verzekering dekt onder meer de schade die door een brand ontstaat.

Woon je in een koophuis? Dan heb je een opstalverzekering. Deze verzekering is namelijk verplicht voor iedereen die een huis gekocht heeft. Hierdoor is het niet nodig om deze verzekering af te sluiten nadat je een nieuwe haard hebt. Huur je? Dan heb je zelf geen opstalverzekering. Aangezien het pand niet van jou is, is de verhurende partij verantwoordelijk voor het afsluiten van deze verzekering. Overleg wel eerst even met je huurbaas of het goed is dat je een haard laat plaatsen, want dit mag je niet zonder toestemming doen. 

Inboedelverzekering

Een haard kan niet alleen schade aan het huis zelf veroorzaken, maar ook schade aan de losse spullen in huis. Zo kunnen je meubels bijvoorbeeld beschadigen door vonken die uit de haard vliegen of door de hitte. Deze schade valt niet binnen de dekking van een opstalverzekering. Als jij je ook hiervoor wilt verzekeren, kun je gelukkig eeninboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt onder meer schade door brand aan losse spullen in huis. Ondanks dat deze verzekering niet verplicht is, is het wel handig om hem af te sluiten als je een haard hebt. 

Het kan uiteraard ook voorkomen dat er schade aan de haard zelf ontstaat. Veel mensen denken dat dit vergoed wordt door een inboedelverzekering, maar dat is niet altijd het geval. Als het om een losstaande haard gaat, valt schade aan de haard in principe binnen de dekking van een inboedelverzekering. Gaat het om een vaste haard? Dan is dit niet het geval. Omdat de haard aan de woning vastzit, wordt schade hieraan gedekt door de opstalverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Krijg je op een koude dag visite? Dan steek je misschien de haard aan om te zorgen dat het lekker warm wordt in huis. Als je de haard laat branden terwijl de visite er is, kan de haard ervoor zorgen dat iemand gewond raakt of schade oploopt. Aangezien dit bij jou thuis gebeurt, stelt de persoon in kwestie jou waarschijnlijk aansprakelijk voor de schade. Wil je voorkomen dat je dit uit eigen zak moet betalen? Dan biedt een aansprakelijkheidsverzekering uitkomst. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor schade die je aan (spullen van) anderen veroorzaakt.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen