pinterest
Minder sfeervol, wel duurzaam: de (hybride) warmtepomp

Minder sfeervol, wel duurzaam: de (hybride) warmtepomp

Open haarden zijn eeuwenlang dé manier geweest om woningen te verwarmen. Tegenwoordig hebben haarden met een zichtbare verbranding van een bepaalde stof (hout, pellets, gas of bio ethanol bijvoorbeeld) meer een sfeervolle functie dan een puur praktische. De verwarming van woningen is namelijk meer weggestopt met de komst van cv-ketels. En ook deze gasverbrandingsinstallaties zijn alweer ingehaald door de techniek. De komende decennia zullen miljoenen cv-ketels vervangen gaan worden (hybride) warmtepompen.

De energietransitie: duurzaam verwarmen

In het Klimaatakkoord is vastgesteld dat in 2050 zeven miljoen woningen gasloos moeten zijn. Gemeenten hebben de afgelopen jaren plannen gemaakt voor deze energietransitie. Vooral in stedelijke gebieden zullen woningen op een energienet worden aangesloten. Daarbuiten zullen woningen met behulp van warmtepompen verwarmd worden. 

Staat je woning niet op de planning om voor grofweg 2035 op een warmtenet aangesloten te worden? Of moet je je woning eerst nog verder verduurzamen voordat deze geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp? Een hybride warmtepomp verwarmt je woning ook op een duurzamere manier. Niet alleen fijn voor het milieu en klimaat, maar ook voor je portemonnee. Met de hoge gasprijzen van afgelopen winters nog vers in het geheugen, is het niet gek dat mensen maar wat graag investeren om hun gasverbruik te verlagen. 

Een hybride warmtepomp: hoe werkt het?

Een hybride warmtepomp bestaat uit de combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp werkt in de basis als een omgekeerde koelkast. Uit een andere bron (vaak de buitenlucht) wordt in dit geval warmte gehaald. Hiermee wordt water verwarmd voor het warmteafgiftesysteem (vaak vloerverwarming) in huis. Zelfs slechts redelijk geïsoleerde woningen kun je hiermee tot een buitentemperatuur van ongeveer vier graden Celsius behaaglijk warm krijgen. Is de buitentemperatuur lager? Dan springt de cv-ketel bij voor warm water. 

Om verduurzaming van woningen aan te jagen, zal vanaf 2026 de hybride warmtepomp de nieuwe standaard worden. Moet een cv-ketel vervangen worden vanaf dat jaar? Dan kun je geen nieuwe cv-ketel meer laten installeren, maar moet je kiezen voor een duurzamer alternatief zoals een (hybride) warmtepomp.

Verduurzaming breed aanpakken

Nieuwbouwwoningen moeten tegenwoordig aan de hoogste eisen voldoen als het gaat om duurzaamheid. Sinds 2020 dienen woningen bijna energieneutraal, of een zogenaamde nul-op-de-meterwoning te zijn. Onder meer als het gaat om een uitstekende isolatie en manieren om zelf duurzame energie op te wekken. Oudere woningen zullen (soms grondig) gerenoveerd moeten worden voordat ze klaar zijn voor de aansluiting op een warmtenet of de plaatsing van een warmtepomp. Daar is het een betere isolatie nodig, minimaal HR++-ramen en bijvoorbeeld een ander warmteafgiftesysteem. 

Waarom wachten met verduurzamen?

Soms is verduurzaming vrij eenvoudig. Bijvoorbeeld door materialen of werkwijzen te vervangen door energiezuinigere alternatieven. In bepaalde gevallen zullen mensen dit niet eens opmerken. Een zeer tastbare verandering waar velen wel direct mee te maken zullen krijgen, is de ontwikkeling naar gasvrij wonen. Deze is ingezet omdat aardgas een natuurlijk product zonder oneindige voorraad. Daarbij komt er bij de verbranding CO2 vrij, dat bijdraagt aan een versnelling van klimaatverandering. Hoewel verduurzaming een investering vraagt, biet het ook allerlei voordelen. Waarom zou je eigenlijk nog wachten?

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen