Met deze energiebesparingen blijft jouw kachel lekker roken

De haard geeft zeker warmte af, en ook een heleboel sfeer. Maar het is helaas vaak niet genoeg om een hele woning te verwarmen. En met de hoogte van de energieprijzen is het helemaal niet meer zo gemakkelijk om er warmpjes bij te zitten. Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om de energierekening omlaag te krijgen. In dit artikel staan tips om maandelijks minder te hoeven overmaken zonder dat je (letterlijk) in de kou zit.

Isolatie

Zoals gezegd zijn er meerdere mogelijkheden om de energierekening omlaag te krijgen, maar het voornaamste zit in de ramen, het dak, de vloer en de spouwmuren. Het makkelijkst en snelst bespaar je energie met isolatie. Dit gaat je jaarlijks honderden euro’s opleveren.

Als je een woning uit de jaren ’20 of ’30 hebt, is de isolatie vaak minder goed dan bij nieuwbouwwoningen. Dit verschil kun je alleen overbruggen door je huis te laten isoleren. Als je handig bent, kun je dit overigens ook zelf doen. Zeker dakisolatie is voor een doe-het-zelver geen enkel probleem.

Een huis isoleren: zo doe je dat goed

Dakisolatie is een belangrijke. Omdat warmte opstijgt, kan er veel energie via het dak verloren gaan. Dat is zonde. Je stookt voor niks, maar betaalt er wel voor. Een andere grote factor in de isolatie wordt gevormd door je ramen. Dubbel glas HR++ is met afstand de beste optie. Dit is dubbel glas met daartussen een coating en isoleren gas. Dit zorgt voor perfecte isolatie, waardoor de warmte binnen blijft en de kou buiten. Dit geldt trouwens ook voor geluiden, omdat dubbel glas HR++ ook het geluid van langsrazend verkeer tegenhoudt.

Pas jezelf aan

Hier is geen investering voor nodig. Misschien alleen het kopen van een fleecedeken. Maar daar zitten de kosten ook niet in. Met een beetje creativiteit kun je zelf voor de nodige warmte zorgen. Dit doe je voor een deel al, als je de open haard aansteekt. Zeker als het vuur al een aantal uur brandt, komt er een lekker warme temperatuur in huis.

En daarnaast is het aan te raden om de thermostaat een graadje lager te zetten. Het is goed voor een heldere geest (zegt men), en het is nog beter om je energierekening omlaag te krijgen.

Een pelletkachel

Aangezien je van stoken houdt, is een pelletkachel misschien al eens door je hoofd geschoten. Deze kachels worden steeds populairder. Ze combineren de gezelligheid en sfeer van een houtkachel met het gemak van een gashaard. En ze zijn erg duurzaam.

De kachel wordt gestookt op houtpellets, vandaar de naam. Het zijn cilindervormige korrels die gemaakt worden uit zaagsel en schaafsel van hout. De kachel heeft van binnen een geavanceerde techniek waardoor het rendement erg hoog is. Een pelletkachel levert je dan ook een flinke besparing op.

Warmtepomp en zonneboiler

Twee andere manieren om te besparen met een andere warmtebron zijn de warmtepomp en de zonneboiler. Het zijn allebei flinke investeringen, maar ze zijn zeer duurzaam en leveren je op termijn een mooie besparing op.

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen