Ideeën om een gashaard op een echte haard te laten lijken

De gashaard biedt veel voordelen boven een houtgestookte haard. Er is veel minder voor nodig (zoals hout, een goede trek, aanmaken van het vuur), het vraagt minder onderhoud (as opruimen en vuurvonken tegengaan) en het is ook duurzamer (minder uitstoot van CO2 en fijnstof). Maar de houtgestookte haard is zo’n belangrijke sfeermaker dat de voordelen van de gashaard daar niet altijd tegen opwegen. Dat is op te lossen door de gashaard zoveel mogelijk op een houtgestookte haard te laten lijken. Daarvoor hebben we de volgende vier ideeën waarbij antieke haardaccessoires een belangrijke rol spelen.

Ideeen om een gashaard op een echte haard te laten lijken #gashaard #schouw #haard   

Idee 1. Installeer het branderbed op haardbokken-met-rooster of in een haardkorf

Een essentieel onderdeel van de gashaard is het branderbed dat -inclusief gasleiding- in de haard moet worden gemonteerd. Haardbokken en een rooster of een haardkorf vormen een goede basis om een branderbed te installeren en uit het zicht te houden. De leidingen kunnen in een blok onder het rooster weggewerkt worden. Het branderbed verdwijnt later onder de keramische houtblokken. Antieke haardbokken met rooster of een antieke haardkorf geven daarnaast direct sfeer aan de haard.

Kies de haardbokken-met-rooster of de haardkorf in overleg met de installateur van de gashaard. Er zijn namelijk specificaties ten aanzien van de hoogte, diepte en breedte van het gekozen branderbed en van het blok. Daarnaast is het van belang dat de haardbokken, rooster of haardkorf de juiste maten hebben voor de haard.

In de praktijk blijkt dat niet alle installateurs van gashaarden mee willen werken aan het opbouwen van gashaard met behulp van antieke haardaccessoires. Ze hebben daardoor minder verkoop van hun eigen accessoires en het vergt soms wat meer aanpassingen. Ons advies is in die gevallen om door te zoeken naar een installateur die dat wel wil en kan, want die zijn er voldoende. Zoek een installateur die garant staat voor de kwaliteit van het geleverde werk.

Ideeen om een gashaard op een echte haard te laten lijken #gashaard #schouw #haard #branderbed #haardbok 

Idee 2. Investeer in mooie keramische houtblokken

Ceramische houtblokken zijn er in verschillende kwaliteiten. Kies de set die het meest op echte houtblokken lijkt. Soms is een dergelijke set met de hand beschilderd.

Idee 3. Plaats een haardplaat tegen de achterwand van de haard

Traditioneel wordt een haardplaat tegen de achterwand van de haard geplaatst om de achterwand te beschermen en om het warmterendement van het vuur te verhogen. Deze voordelen gelden ook voor het meer bescheiden vuur van de gashaard.

Tegelijkertijd geeft een antieke haardplaat direct sfeer aan de haard. Haardplaten kunnen echte blikvangers zijn, maar kunnen ook op een meer ingetogen manier het karakter van de haard versterken. Bij de keuze van de haardplaat is de maat van de haardplaat van belang. Dit is afhankelijk van de grootte van de haard. Daarnaast is het het mooist als de haardplaat een mooi geheel vormt met de haard zelf en met de haardbokken en rooster of de haardkorf.

Ideeen om een gashaard op een echte haard te laten lijken #gashaard #schouw #haard 

Idee 4. Plaats antieke haardaccessoires rond de haard

Naast de haardbokken of haardkorf en de haardplaat kan je de haard nog meer op een houtgestookte haard laten lijken door haardaccessoires toe te voegen die je gebruikt voor het onderhoud van een houtvuur. Samen kunnen deze accessoires een mooi geheel vormen. Dit geheel is dan een mooie set van haardaccessoires. Een volledige set bevat een haardplaat, bokken en een rooster of een haardkorf, een haardscherm, haardgereedschap en een houtbak. 

Een antiek haardstel kan een prachtige uitstraling voor de gashaard opleveren, zoals in onderstaande gashaard.

Ideeen om een gashaard op een echte haard te laten lijken #gashaard #schouw #haard #accessoires 

De houtbak wordt naast de haard gezet en gevuld met hout en bijvoorbeeld met dennenappels. Ook de toevoeging van een haardscherm heeft een groots effect. Het scherm kan ook een mogelijke glasplaat voor de gashaard aan het zicht onttrekken.

Ideeen om een gashaard op een echte haard te laten lijken #gashaard #schouw #haard #accessoires 

Met de keuze van antieke haardaccessoires kan je spelen. Je kan de sterke punten van een haard ermee versterken of de minder sterke punten naar de achtergrond brengen. Je kunt variëren in stijl en daarbij kiezen voor een balans met de haard of juist voor meer contract. Ook in een moderne haard kunnen antieke haardaccessoires prachtig staan.

Laat je adviseren

Bij twijfels over een juiste keuze van haardaccessoires is het altijd mogelijk om contact met Antieke-haardplaat.nl op te nemen: telefonisch (06-53493998) of via email. We kunnen een goed advies geven met een foto van de haard en met de maten van de haard erbij.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen