pinterest

Gasloos wonen: dit zijn de mogelijkheden

Overal is te lezen over de energietransitie, en hoe we allemaal van het gas af moeten. Het is de bedoeling dat we geleidelijk overgaan op duurzame vormen van energie. Aardgas is al decennialang de norm voor woningen, maar in de energietransitie wordt gezocht naar goede alternatieven voor aardgas. Hoe gaat gasloos wonen in z’n werk, en wat zijn de mogelijkheden?

Inventarisatie

De eerste stap is inventariseren en analyseren met de hulp van een adviseur. De te nemen maatregelen zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste moet er een inschatting gemaakt worden van wat er in jouw woning mogelijk is qua duurzame maatregelen. Ook wordt er gekeken naar de isolatie van het woonhuis of appartement. Op basis hiervan wordt in kaart gebracht welke verschillende oplossingen mogelijk zijn.

Zonnepanelen

Een oplossing die al veel gebruikt wordt, is de installatie van zonnepanelen. Met zonnepanelen word je onafhankelijker doordat je je eigen energie opwekt, en bespaar je op je maandlasten terwijl je ook nog eens duurzaam woont. Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht, doordat de panelen lichtdeeltjes uit zonnestraling kunnen absorberen. Deze lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel, waardoor elektrische spanning en dus energie ontstaat. Voordat deze stroom gebruikt kan worden, wordt het door een omvormer omgezet naar wisselstroom. Vanaf de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer, en vanaf de omvormer loopt een kabel naar de meterkast om het hele systeem te verbinden. Op die manier word je aangesloten op de stroomvoorziening.

HR-infraroodverwarming

Een andere mogelijkheid die besproken kan worden, is HR-infraroodverwarming. HR-infraroodverwarming werkt volledig elektrisch, en is een goed alternatief voor de cv-ketel. De panelen zijn per zone in te stellen en kunnen daardoor gericht warmen. Voor warm water kun je gebruik maken van een doorstroomverwarmer. Deze elektrische doorstromers laten het water doorstromen, en verwarmen het koude water tijdens het passeren op. Voor elektrisch koken, ten slotte, wordt een inductieplaat aangelegd. Daarmee is de verwarming van de woning geheel elektrisch.

Comfortabel en energiezuinig

Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht in de kamer maar de massa, waardoor het comfortabel warm wordt en er minder energie nodig is. Met andere woorden, er ontstaat een stabiele temperatuur en een energiezuinige warmte. Verwarming met een cv-ketel is een grote energieverbruiker in huis. Zestig tot zelfs vijfenzeventig procent van de energierekening bestaat uit kosten voor de verwarming. Kiezen voor een energiezuinige manier om je huis te verwarmen loont dus. Bovendien is de installatie van infraroodpanelen relatief eenvoudig, en meestal binnen één dag te realiseren.

Warmtepomp

Een ander alternatief is de warmtepomp. Een reguliere cv-ketel genereert warmte door gas op te stoken. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater die vervolgens op de juiste temperatuur wordt gebracht. Omdat de warmtepomp beschikt over een voorraadvat, heb je altijd beschikking over warm water. Afhankelijk van welke warmtebron je gebruikt, bespaar je tot vijfenveertig procent op de C02-uitstoot bij het gebruik van een volledig elektrische warmtepomp. Is de warmtepomp gekoppeld aan zonnepanelen, is er zelfs helemaal geen sprake meer van C02-uitstoot. Het is tevens mogelijk om het gebruik van een warmtepomp te combineren met HR-infraroodverwarming.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen