pinterest
Alles over populaire verbouwingen en de financiering ervan

Alles over populaire verbouwingen en de financiering ervan

Mensen waren nooit eerder zo fanatiek hun ‘huis en haard’ aan te pakken als de afgelopen jaren. Tijdens de coronacrisis gingen mensen massaal zelf aan de slag, toen ze kleine onvolkomenheden opeens vaker opmerkten en meer tijd thuis doorbrachten. De vraag naar onder andere loodgieters, stukadoors, elektriciens en aannemers was echter de jaren ervoor ook al gigantisch hoog, vanwege de woningmarkt die volkomen op slot zat. Als gevolg hiervan leek in iedere straat altijd wel minimaal een bouwcontainer voor afval te staan. Voor welke verbouwingen kozen mensen het vaakst? En welke opties zijn er eigenlijk als je een verbouwing wil financieren?

Redenen om te kiezen voor een verbouwing

De eerder oververhitte woningmarkt lijkt iets afgekoeld te zijn sinds eind 2022. De prijzen vertonen een dalende trend, hoewel het woningtekort zeker nog niet opgelost is. De afgelopen jaren kozen wel woningeigenaren voor verbouwing omdat er simpelweg geen andere, betaalbare woningen beschikbaar waren. 

Vandaag de dag is het aanbod groter, maar zien mensen die hun hypotheek berekenen ook dat ze vanwege de inflatie minder kunnen lenen en daardoor keuze hebben uit minder woningen. De prognose dat de woningprijzen nog verder gaan dalen de komende jaren, lijkt mensen eerder over te halen te investeren in de huidige woning. Het gaat enerzijds vaak om het vergroten van het woongenot, anderzijds om verduurzaming vanwege de huidige hoge energielasten.

De 5 meest populaire verbouwingen

De energieprijzen zijn de afgelopen jaren gigantisch gestegen. Niet verrassend dus ook dat de meeste woningeigenaren kiezen voor verduurzaming. Hierbij valt onder meer te denken aan het verbeteren van gevel-, dak- of vloerisolatie, of het laten plaatsen van minimaal HR++-glas. Of het opwekken van duurzame energie met behulp van zonnepanelen. Na verduurzaming zou ongeveer een gelijk percentage van de mensen groot onderhoud willen laten uitvoeren of de woning toekomstbestendig maken. Een tuinrenovatie en het creëren van meer ruimte met onder meer een dakkapel of op- of aanbouw vormen de hekkensluiters van de top vijf.

Een verbouwing financieren: drie opties

Stijgende arbeidslonen en prijzen van bouwmaterialen hebben veel verbouwingen behoorlijk kostbaar gemaakt. Je zult er dan ook vaak flink voor in de buidel moeten tasten. Heb je veel eigen vermogen in de vorm van spaargeld? Dan is de verbouwing uit eigen zak nog steeds het meest interessant. Zeker gezien de spaarrentes nog steeds erg laag zijn.

Gaat het om een grote verbouwing van meer dan 35.000 euro en heb je niet voldoende spaargeld? Dan kun je de overwaarde die je waarschijnlijk hebt opgebouwd vanwege de gestegen woningprijzen goed benutten door een tweede hypotheek aan te vragen of je hypotheek uit te breiden. Online kun je gemakkelijk je maximale hypotheek berekenen, en zien of je nog financiële ruimte hebt een verbouwing op deze manier te bekostigen. 

Tip: Houd er tot slot rekening mee dat je naast een flinke zak met geld tegenwoordig ook behoorlijk wat geduld moet hebben. De bouw kampt namelijk met een groot personeelstekort. Voor veel verbouwingen moeten woningbezitters zomaar een half jaar tot wel een jaar wachten.



Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen