Waarom kiezen voor een elektrische haard?

De meeste mensen zullen bij een haard denken aan een haard die brandt op hout of op gas. Dit zijn inderdaad haarden die voor warmte zorgen en bovendien ook voor sfeer. Maar in tijden waarin het milieu en het klimaat steeds belangrijker worden, is het ook verstandig om eens te kijken naar een elektrische haard en de voordelen hiervan.

Hoe werkt een elektrische haard?

Een elektrische haard werkt heel anders dan een gashaard of een houthaard. In tegenstelling tot deze haarden komt er bij een elektrische haard geen rook of gas vrij en is dus een stuk schoner. In de elektrische haard zijn verwarmingselementen verwerkt die gevoed worden door elektriciteit. De werking is dus eigenlijk heel simpel. Je kunt het vermogen van de verwarmingselementen instellen en hiermee de warmte bepalen. Daarvoor ben je niet afhankelijk van een bepaalde brandstof, maar steek je enkel de stekker in het stopcontact. Net zoals een gashaard zul je het verbruik van een elektrische haard op je energierekening tegenkomen. Energie vergelijken is verstandig. Vooral tijdens de wintermaanden verbruik je veel elektriciteit met een elektrische kachel. Kies daarom door middel van energie vergelijken de aanbieder met de meest gunstigste elektriciteitstarieven. De verwachting is overigens dat de tarieven voor elektriciteit de komende jaren gaan dalen en de prijs van gas zal stijgen.

Voordelen van een elektrische haard

Steeds meer moderne woningen worden gebouwd zonder een schoorsteen. Een gas- of houthaard is dan niet mogelijk omdat zij een goede rookgasafvoer nodig hebben. Een elektrische haard is daarom een prima alternatief. Daarbij ben je niet gebonden aan een bepaalde plek of ruimte. De enige voorwaarde is dat er een stopcontact in de buurt aanwezig is. Qua design zijn elektrische haarden erg veelzijdig. Je kunt kiezen voor inbouwhaarden, vrijstaande haarden of elektrische wandhaarden. Je hoeft in tegenstelling tot een houthaard ook geen as en roet te verwijderen en de schoorsteen periodiek te laten reinigen. Aan een elektrische haard zit nagenoeg geen onderhoud. Tenslotte hoef je ook met een elektrische haard geen gezellig vlammenspel te missen. De huidige haarden creëren een zeer natuurgetrouw vlammenspel.

Soorten elektrische haarden

Bij iedere elektrische haard is de werking nagenoeg gelijk. Je kunt zelf het vermogen instellen en hiermee ook de warmte. Maar er zijn betreffende het vlammenspel wel diverse soorten haarden. Bij elektrische haarden is het vlammenspel altijd 'nep', maar er is wel variatie in hoeverre de vlammen natuurgetrouw nagebootst zijn. De meest eenvoudige versie bestaat uit houtblokken in de haard die door LED lampen worden verlicht. Zo wordt de indruk van gloeiend hout opgewekt.

Wat meer natuurgetrouw zijn elektrische haarden met waterdamp. De waterdamp wordt door de blokken hout verspreid en er wordt een LED lamp op geschenen. Dit bootst een behoorlijk goed nagemaakt vlammenspel op. Tenslotte zijn er nog duurdere elektrische haarden die voorzien zijn van de zogenaamde ‘Pepper's Ghost techniek’. Dit is een techniek van illusie die veel wordt ingezet in attracties van pretparken, musea en toneel. Hiermee wordt met een LCD LED projectie een levensecht vuur gecreëerd, inclusief het geluid van een knisperend vuurtje en het wegvliegen van vonken.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief