Tips voor het onderhoud van uw gashaard

Wat heeft de verkoper ook alweer verteld over het onderhoud van uw gashaard? Terwijl u naar het vlammenspel staarde en genoot van de warmte, heeft u het misschien niet helemaal opgeslagen. Regelmatig onderhoud is van belang om zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw haard. Maar hoe onderhoudt u de gashaard? Hier volgen een aantal tips.

Onderhoud door een onderhoudsmonteur

Het is verstandig om uw haard minstens één keer per jaar te laten onderhouden door een onderhoudsmonteur. Zo voorkomt u storingen of dat het energieverbruik van uw gashaard omhoog schiet, omdat deze niet meer naar behoren werkt. Overstappen energie is zo gebeurd, maar u wil natuurlijk niet onnodig stroom verbruiken. Door een onderhoudscontract af te sluiten komt er jaarlijks een servicemonteur langs die uw gashaard van onder tot boven controleert. Zorg ervoor dat er geen objecten in de weg staan van het serviceluikje van de haard wanneer een monteur langskomt. De monteur houdt de waakvlam schoon, checkt de thermokoppel, verwijdert stof en poetst de ruitjes zodat uw haard er zeker weer een jaar tegenaan kan. Zorg ervoor dat het beluchtingskanaal altijd vrij is, zodat de warmte goed weg kan. Wist u dat een gashaard een stuk milieuvriendelijker is dan een houtkachel?

Zelf uw haard onderhouden

U kunt zelf ook het een en ander doen om uw haard schoon te houden, zoals het reinigen van de ruiten en het vervangen van de batterijen. Het is belangrijk om de batterijen regelmatig te vervangen om zo de levensduur van de ontvanger te verlengen. Batterijen kunnen uitlopen. Dit is niet goed voor de ontvanger die met de afstandsbediening contact maakt waarmee u de haard aanzet. Voor het stofvrij maken van uw haard schakelt u het best een ervaren monteur in, omdat deze precies weet hoe een gashaard gedemonteerd moet worden. Wanneer u huisdieren heeft is de kans groot dat uw hond of kat zich lekker voor de haard nestelt. Hierdoor kunnen er behoorlijk wat haren in de haard belanden. Deze moeten minimaal eens per jaar worden verwijderd. Dit geldt niet voor haarden met een gesloten verbrandingssysteem. Dit type haard is beschermd tegen haren. Bij het uitzoeken van de meest geschikte gashaard kunt u hier rekening mee houden.

Onderhoud in de zomer

De beste tijd om onderhoud aan uw haard te laten plegen is de zomer. U heeft de haard dan waarschijnlijk minder vaak aanstaan. Door de haard 's zomers te laten onderhouden bent u goed voorbereid op de winter en kunt u, zodra het kouder wordt, rekenen op een goed werkende haard. Uiteraard kan het zijn dat er in de winter onderhoud nodig is. U bent dan vaak niet de enige, waardoor monteurs het ontzettend druk hebben en het wat langer kan duren voordat een monteur beschikbaar is.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief