Hoe stookt u veilig en verantwoord?

Hoe stook je de haard veilig en verantwoord #haard #haardvuur #vuur

Heeft u thuis een kachel? Dan maakt deze in de wintermaanden ongetwijfeld overuren. Met een kachel kunt u het namelijk heerlijk warm maken in huis. Beschikt u over een houtgestookte kachel? Dan is het alleen zaak om zo af en toe een nieuw blok hout op het vuur te gooien. De kachel kan vervolgens weer een tijdje vooruit. Stoken is dus niet bepaald lastig. Toch zijn er maar weinig mensen die weten hoe dit veilig en verantwoord moet. Vaak wordt hier zelfs niet eens bij nagedacht. Denkt u ook nooit na over het gebruik van uw kachel? Wij geven u hieronder een aantal tips omtrent veilig en verantwoord stoken.

1. Gebruik ‘goed’ hout

Er zijn talloze houtsoorten die u kunt gebruiken om uw kachel aan de praat te houden. De ene houtsoort brandt langer, terwijl de ander meer warmte afgeeft. Maak dus een bewuste keuze voor het hout dat u gebruikt. Zorg er in ieder geval voor dat u geen hout met verf, beits, lak of lijm in uw kachel gooit. Verbranding hiervan is namelijk schadelijk voor het milieu. Bovendien is het aan te raden uw hout eerst goed te laten drogen. Van vochtig hout komt namelijk veel meer rook af. En hoe meer rook er vrij komt, hoe zwaarder de belasting voor het milieu.

2. Stook niet op winstille en mistige dagen

Mensen met een kachel houden vaak geen rekening met de weersomstandigheden. Zodra het koud is, gaat de kachel aan. Dit is echter lang niet altijd verstandig. Zo doet u er goed aan uw kachel op windstille en mistige dagen niet aan te steken. Waarom niet? Omdat een schoorsteen bij dit weer geen lucht trekt. Hierdoor is de kans groot dat er rookoverlast ontstaat. Dit kan zowel in uw woning het geval zijn als in uw directe omgeving. Zo kan de rook bijvoorbeeld uw kamer intrekken. Dit moet u te allen tijde voorkomen, want zo loopt u het risico op een koolmonoxidevergiftiging.

3. Veeg uw rookkanaal regelmatig

Misschien wel het belangrijkste omtrent veilig en verantwoord stoken is zorgen voor een schoon rookkanaal. Ongemerkt kunnen er aan de binnenzijde van uw schoorsteen namelijk afvalresten ophopen. Niet alleen bemoeilijkt dit de rookafvoer, maar er kan ook een schoorsteenbrand ontstaan. Zorg er daarom voor dat u uw rookkanaal regelmatig veegt. Laat dit bij voorkeur doen door een schoorsteenveger. Hij weet namelijk precies hoe hij uw schoorsteen schoon moet maken. Op deze manier kunt u altijd veilig en verantwoord blijven stoken!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen